1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Eila Roine

"Ihminen ei elä ikänsä kautta, ainakaan jos on täydessä järjessään!"

Teatterineuvos Eila Roine täyttää lauantaina kunnioitettavat 80 vuotta. Eläkkeelle pitkän uran tehnyt näyttelijätär ei toistaiseksi ole vielä ehtinyt. Eikä hän aina muista olevansa jo iäkäs.

Eila Roine
Eila Roine
Antti Eintola / Yle

Tamperelaiset muistavat Eila Roineen Työväen teatterin lavalta ja kaikki suomalaiset televisiosta. Heikkiä ja Kaijaa, Rintamäkeläisiä ja Pikku Kakkosta on katsottu lähes joka kodissa.

Vuosien mittaan Roine on palkittu muun muassa vuoden isovanhemman palkinnolla, Larin Paraske -palkinnolla sekä Pro Finlandia -mitalilla.

Kahdeksankymppinen teräsnainen ei pidä itseään vanhana.

- Joskus hämmennyn kun joku antaa paikan bussissa. Sitten muistan, että olen jo vanha.

Vanhetessa viisastuu ainakin sen suhteen, ettei tule ajateltua ikää. Roine uskoo kaikille käyvän vuorollaan samalla tavalla.

- Ihminen on sisältä nuori. Veikkaan, että jokainen, joka vanhenee, tulee ajattelemaan samoin. Ei kukaan ikänsä kautta elä, ainakaan jos on täydessä järjessään.

Oman pojan kanssa lapsikuorossa

Näyttelijänä kosketusta vanhenemiseen saa jo varhain. Eila Roine kertoo nuorempana näytelleensä usein ikäisensä äitiä. Joskus ikäkokeiluja on tosin tehty toiseenkin suuntaan.

- Kerran poikani Tommi oli avustajana esityksessä, jossa itselläni oli useita rooleja. Yhtäkkiä tajusin, että laulamme vierekkäin torpparin lasten kuorossa. Silloin kyllä kylmäsi, että olenkohan ihan oikeassa seurassa. Tuskin yleisö kuitenkaan huomasi mitään, onhan niitä kaiken ikäisiä torpparin lapsia, Roine nauraa.

Monessa työssä eläkeikä tulee väistämättä vastaan. Näyttelijä saa jatkaa niin pitkään kuin jaksaa.

- Meitä tarvitaan kaiken ikäisinä. Sekä nuorten että vanhojen pitää olla yhteistyökykyisiä ja valmiita näyttelemään toistensa kanssa. Teatteri on kyllä siitä iloinen asia, että kaikki keksitään aina uudestaan. Olen urani varrella vaikka kuinka monta kertaa nähnyt kohkattavan samoista, muka moderneista asioista aina uudestaan ja uudestaan.

Ehkä joskus vielä eläkkeelle

Vaikka sielu on nuori, painaa vanheneminen jalkoja. Iän myötä tulee hitaammaksi, Roine myöntää.

- Totta se on, että jos ei elämä muuta opeta niin hiljaa kävelemään. Ei enää jaksa hätkähtää ihan joka asiasta jos oma mielipide ei tule kuulluksi. Toisaalta havahdun usein siihen, että väittelen television ajankohtaisohjelmien kanssa.

Eila Roine sanoo, ettei piittaa ulkoisesta vanhenemisesta.

- Fyysisesti tulee kaikenlaista kremppaa. Sitä hämmästyy, kun jalka ei nousekaan ihan entiseen tapaan. Siihen tottuu pikku hiljaa. Toivon vain, että pää pysyisi edes tämänhetkisessä kunnossa.

Työllistetyn näyttelijättären teatterityöt ovat loppumassa vielä tämän vuoden puolella.

- Televisio ei tietenkään katoa mihinkään. Saa nyt nähdä. Olen aika sopeutuvainen ihminen, joten ehkä vielä sopeudun eläkkeellä olemiseenkin, syntymäpäiväsankari hymyilee.

Lähteet: YLE Tampere

Lue seuraavaksi