Kauko Röyhkä ammentaa luovuutta luonnosta

Muusikko, kirjailija Kauko Röyhkän mukaan elämä olisi aika harmaata, jollei luovia ihmisiä, kuten tarinankertojia ja muusikoita olisi piristämässä arkea. Luovaan toimintaan tarvitaan tietynlainen herkistyminen, tuottelias taiteilija toteaa.

kulttuuri
YLE / Antti Makkonen

Harrastelijataiteilijat voivat myös antaa kipinää omalla luovuudellaan ammattilaisille. Kauko Röyhkä nostaa esiin ITE-taiteilijat, eli Itseoppineet nykykansantaiteilijat.

Kaikkien ei kuitenkaan tarvitse olla luovia, koska aina voi olla yleisön puolella, Röyhkä sanoo.

Luova ihminen hakeutuu luovaan ympäristöön

Luovaan toimintaan tarvitaan tietynlainen herkistyminen. Yleensä hakeutuminen luovien ihmisten pariin ja sellaiseen luovaan ilmapiiriin auttaa luovissa prosesseissa.

Röyhkä asui nuoruudessaan Oulussa, joka oli siihen aikaan aika pieni ja syrjäinen paikka. Hän hakeutui sellaisten ihmisten seuraan, jotka myös tekivät musiikkia ja kirjallisuutta. Näin hän pääsi mukaan kaupungin musiikkipiireihin.

Röyhkä sanookin, että luovuutta pitää etsiä. Nuori ihminen, joka etsii itseään ja ajattelee että hänessä voisi olla jotain taiteellista luovuutta, lähtee yleensä itse etsimään samanlaista porukkaa.

Erikoiset kokemukset antavat luovuudelle virikkeitä

Röyhkä kertoo hakevansa ja ammentavansa luovuutta monista paikoista. Nuorena hän ammensi luovuutta kirjastosta lukemalla taidetta ja historiaa käsitteleviä kirjoja.

Röyhkä halusi myös uusia kokemuksia ja virikkeitä osallistumalla monenlaisiin erikoisiin tilaisuuksiiin. Yksi mieleenpainuvimmista tällaisistä tilaisuuksista on ollut elektronisen musiikin esittelytilaisuus Oulussa.

- Tilaisuudessa puhui muun muassa Jarmo Sermilä ja joitain muita elekrtonisen musiikin säveltäjiä, joilla oli klassisen musiikin koulutus. Siellä meille esiteltiin syntetisaattoria ja kuunneltiin nauhalta Stockhausenia. Enhän minä siitä mitään ymmärtänyt, mutta se oli mielenkiintoista ja sinne oli kiva mennä.

Tilaisuus oli Oulun kaupungintalossa, johon pääsi harvoin käymään.

- Se oli arvokas ympäristö kattomaalauksineen. Se oli mieleenpainuva ilta, kun omituinen musiikki soi tällaisessä ympäristössä, Röyhkä muistelee.

Luovuutta luonnosta

Myös luonto on Röyhkälle erittäin tärkeä luovuuden lähteenä. Hän käy joka kesä vaimonsa kanssa Lapissa samoilemassa.

-Sillä hiljaisuudella ja voimalla mikä luonnossa on, on ollut suuri vaikutus minulle kirjoittamiseen ja biisintekemiseen. Olen tavallaan kääntänyt Suomen luontoa rocke'n'rollin kielelle, Röyhkä naurahtaa.

Kurinalainen työrytmi kirjoittaessa

Röyhkän työpäivät ovat hyvin erilaisia. Mies on monessa mukana: välillä hän keikkailee, tekee musiikkia, kirjoittaa ja käy puhumassa erilaisissa tilaisuuksissa. Työskentelytavat eroavat siinä, mitä työn alla kulloinkin on.

Kun Röyhkä kirjoittaa, on työrytmin oltava kurinalainen, jotta pystyy kirjoittamaan useana päivänä viikossa, keikkojen ohella. Vaikka Röyhkällä on monta rautaa tulessa, hän nauttii siitä mitä tekee.

- Joskus kirjaprojektin kanssa on kiireisiä aikatauluja, jotka tuntuvat ankeilta. Mutta kun työrytmiin pääsee mukaan niin uppoutuu työhön ja alkaa nauttia siitä, Röyhkä kertoo.

Tuottelias taiteilija

Röyhkä on julkaissut kaksi kirjaa tänä syksynä, sekä levyn tänä vuonna. Toinen kirja on romaani Kreikkalainen salaatti ja toinen dokumenttikirja rajantakaisesta Karjalasta yhteistyössä valokuvaaja Juha Metson kanssa.

Kahden kirjan kirjoittamisessa yhtä aikaa oli Röyhkän mukaan kova homma.

Röyhkällä onkin luovuus kunnossa - hänellä ei omien sanojensa mukaan ole koskaan ollut tyhjän paperin kauhua tai rimakauhua tekemisen suhteen. Aina on löytynyt aiheita ja ideoita.

Tällä hetkellä Röyhkä työstää kokoelmaboksia muusikkouransa ajalta, kaikista levyistä joita hän on tehnyt eri kokoonpanojen kanssa laulajana. Materiaalin läpikäyminen on ollut suuri urakka. Tulokset ovat kuultavissa keväällä.

Lähteet: YLE Pohjanmaa