Hyppää sisältöön

Tuskaton tukio pieni - Chydeniuksen sävelmiä

Säveltäjä Kaj Chydenius vierailee viikonloppuna Oulussa lasten- ja nuortenelokuvien festivaalilla. Säveltäjä esiintyy Toppilan laulustudion kanssa festivaalikonsertissa sunnuntaina Minttu -kahvilassa kulttuuritalo Valveella.

Kuva: Kirsti Laurinolli

Tuskaton tuokio pieni -lauluohjelma sisältää suppean, mutta edustavan otoksen Chydeniuksen laajasta ja monipuolisesta tuotannosta - sooloja, duettoja ja moniäänisiä lauluja. Toppilan studion laulajista ovat mukana Maarit Laitinen, Laura Lehtola, Mari Vuoritie, Jarmo Kantola, Mikko Laitinen ja Janne Raudaskoski sekä Elina Kurkimäki. Kaj Chydenius ja Hannu Sirén säestävät pianolla ja juontavat.

Laulut esitetään sävellysten syntyjärjestyksessä; ensimmäinen, Nocturne, on vuodelta 1965 ja päätöslaulu Virta venhettä vie vuodelta 2007, molemmat Eino Leinon kynästä lähtöisin. Mukana ovat kaikki Chydeniuksen rakastetut klassikot Mikko Niskasen elokuvista 60-luvulta, kuten Marja-Leena Mikkolan Laulu rakastamisen vaikeudesta ja Laulu kuolleesta rakastetusta sekä - tietysti - Aulikki Oksasen Sinua, sinua rakastan.

70-luvulta ovat peräisin Anu Kaipaisen Nuoruustango ja Mikkolan balladi Tyttö ja tanssiva karhu, 80-luvulta Aku-Kimmo Ripatin Karhunaisen kuolinlaulu ja Pentti Saaritsan Elegia, 90-luvulta Shakespearen sonetit Oi, mitkä silmät ja Suljetuin silmin.

Eeva-Liisa Mannerin Kävely on sävelletty 2002 ja Snellmanin rakkausrunot Laulun lumous ja Yön riemu 2005. Chydeniuksen sävellyksistä Kaarina Helakisan lapsiaiheisiin runoihin on tällä kertaa mukana Magdaleena. O My Lady, sävelletty englantilaisen Ted Hughesin runoon, kuullaan alkuperäiskielellä Janne Raudaskosken tulkitsemana.