John Keyn johtama Kansallispuolue voitti Uuden-Seelannin vaalit

Pääministeri John Keyn johtama keskusta-oikeistolainen Kansallispuolue on voittanut selvin lukemin Uuden-Seelannin parlamenttivaalit. Lähes kaikki lauantaina pidettyjen vaalien äänet on laskettu.

Ulkomaat

Keyn johtama Kansallispuolue on tähän mennessä saanut äänistä noin 48 prosenttia. Pääministeri John Key pääsee jo toiselle kaudelleen.

Vaalitulos näyttäisi antavan Kansallispuolueelle 60 paikkaa 121-paikkaisessa parlamentissa.

Pääoppositiopuolueen johtaja Phil Goff on myöntänyt tappionsa. Hänen johtamansa Työväenpuolue on saanut 27 prosenttia äänistä.

Vaalit seuraavat tunteikasta vuotta, sillä 12 viime kuukauden aikana uusiseelantilaiset ovat kokeneet tuhoisan Christchurchin maanjäristyksen helmikuussa ja pitkään odotetun kansanjuhlan, elämää suuremman rugbyn maailmanmestaruuden lokakuussa.

Myös Uudessa-Seelannissa talouskasvu on ollut verkkaista, ja suurimmat puolueet ovat luvanneet suitsia ennätyksellistä valtion budjetin alijäämää. Pääministeri John Key yksityistäisi sähkölaitokset ja leikkaisi sosiaalietuuksia, kun taas työväenpuolueen Phil Goffin keinoja olisivat veronkiristykset ja eläkeiän nosto

Vaalien tuloksia odotetaan puoliltapäivin Suomen aikaa.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, YLE Uutiset