1. yle.fi
  2. Uutiset

Meksikon arkeologeilla uusi todiste vuoden 2012 "maailmanlopusta"

Meksikon arkeologit ovat julkistaneet toisen todisteen siitä, että muinaiset maya-intiaanit ennustivat jotain mullistavaa tapahtuvan vuonna 2012. Meksikon kansallinen antropologian ja historian instituutti ei kuitenkaan usko internetissä leviävään teoriaan, että kyseessä olisi maailmanloppu.

Ulkomaat
Maya -intiaanien rakennelmia metsän reunassa.
Maya -intiaanien rakennelmia Comalcalcossa Etelä-Meksikossa.EPA/H. MONTANO / INAH

Uusi viittaus vuoteen 2012 on löytynyt kaiverretusta tiiliskivenlohkareesta Etelä-Meksikossa sijaitsevilta Comalcalcon raunioilta. Comalcalcon temppeli oli poikkeuksellisesti rakennettu tiiliskivistä.

Aiemmin on ollut tiedossa vain yksi mayojen kirjoitusmerkeistä löytynyt viittaus vuoteen 2012. Tämä maininta löytyi kivilaatasta Tabascon osavaltiossa sijaitsevalta Tortugueron arkeologiselta alueelta.

Asiantuntijat ovat keskustelleet "Comalcalcon kivestä" verkkofoorumeilla. Joidenkin mielestä mayat uskoivat maailmanlopun tulevan 21.12.2012 tai 23.12.2012. Monet asiantuntijat kuitenkin epäilevät, että kivestä löytynyt merkintä olisi selvä viittaus kyseisiin päivämääriin.

Teksasin yliopiston mayojen kirjoitukseen erikoistunut tutkija David Stuart arvelee, että kivestä löytyneet merkit saattavat viitata myös historiallisiin päivämääriin. Hänen mukaansa kivestä löytynyt kolmas merkki vaikuttaisi tarkoittavan "hän/se saapuu". Kivestä ei kuitenkaan löydy tulevaisuutta tarkoittavaa merkkiä toisin kuin Tortugueron kirjoituksesta. Näin ollen Comalcalcon kivi saattaisi olla pikemminkin historiallinen kuin ennustuksellinen.

Sekä Tortugueron että Comalcalcon kaiverrukset on tehty noin 1 300 vuotta sitten.

Meksikon antropologian ja historian instituutti on tyrmännyt maailmanlopun teoriat sanoen, että ne ovat länsimaiden virheellistä tulkintaa mayojen kalenterista. Mayat ymmärsivät ajan sykleinä, jotka alkoivat ja loppuivat säännöllisesti.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi