1. yle.fi
  2. Uutiset

WHO varoittaa unohtamasta lapsia talouskriisissä

Maailman terveysjärjestö WHO on pyytänyt, ettei maailman lasten henkeä ja terveyttä uhrattaisi talouskasvun pelastamiselle. Pikkulapsia kuolee nyt vähemmän kuin kokonaiseen sukupolveen, eikä suuntausta saa päästää kääntymään, sanoo WHO:n pääjohtaja Margaret Chan.

Ulkomaat

Pikkulasten terveyteen paneutuneessa konferenssissa Uzbekistanissa puhunut Chan sanoi, että kymmenen vuotta sitten maailmassa päästiin ensi kertaa 60 vuoteen sellaiseen tilanteeseen, että alle viisivuotiaita lapsia kuoli alle kymmenen miljoonaa vuodessa. Nyt luku on 7,6 miljoonaa.

Suhteellisesti eniten luvut ovat parantuneet Itä-Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa. Chan varoittaa kuitenkin, että viime aikoina kuolemat eivät ole vähentyneet enää edes rikkaimmissa maissa.

Hänen mukaansa ruoan hinnan viimeaikainen kasvu on huolestuttava merkki. Historia osoittaa, että aikeet ja puheet eivät ole samassa linjassa tekojen kanssa talouden huonoina aikona, hän sanoo.

Kokouksen isäntämaata Uzbekistania Chan kiitti erinomaisesta rokoteohjelmasta. Uzbekistanin presidentti Islam Karimov vastasi sanomalla, että äitien ja vastasyntyneiden terveydenhuoltoon panostetaan lisää rahaa myös lähivuosina.

Kansanväliset ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleen Uzbekistanin tuoretta perhesuunnitteluohjelmaa pakkosteriloinneista. Uzbkistanin terveysministeriö on kiistänyt, että ohjelma sisältäisi sellaisia.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi