Parasetamolin yliannostus pitkäaikaiskäytössä voi olla hengenvaarallista

Päivittäisessä käytössä parasetamolin vähäinen liikakäyttö voi pitkällä aikavälillä olla jopa hengen vaarallista. Krooniseen kivun lievittämiseen parasetamolia käyttävät ihmiset voivat huomaamattaan ottaa lääkettä yliannostuksen, uutisoi BBC.

Parasetamolin liiallinen käyttö voi olla vaarallista. Kuva: Martti Juntunen/YLE

Parasetamolin lievä yliannostus pitkällä aikavälillä on Edinburghin yliopiston tutkijoiden mukaan terveydelle huomattavasti haitallisempaa kuin kerralla otettu suuri yliannostus.

Parasetamolin pitkäaikainen yliannostus voi aiheuttaa muun muassa maksa- ja aivovaurioita sekä munuais- ja hengityssairauksia.

Parasetamolia käytetään lääkeaineen useissa kipulääkevalmisteissa. Parasetamolia myydään Suomessa sekä itsehoito- että reseptilääkkeenä.

Mikäli kipu ei helpota, kipulääkkeen annostusta ei pitäisi ylittää. Asiantuntijoiden mukaan tällöin neuvoa tulisi kysyä apteekista vaihtoehtoisen kipulääkityksen löytämiseksi. Ensisijaista olisi kuitenkin hoitaa kivun takana oleva syy.

Asiantuntijat muistuttavat myös huolellisuuteen flunssalääkkeiden käytön kanssa. Flunssan itsehoitoon tarkoitetut lääkkeet sisältävät yleensä myös parasetamolia, joten samanaikainen muiden kipulääkkeiden käyttö tulisi huomioida.

Lontoon King's Collegen ja Ruotsin Lundin yliopiston tutkijat ovat selvittäneet, kuinka parasetamoli toimii elimistössä. Parasetamoli vaikuttaa hermosoluissa sijaitsevaan TRPA1-proteiniin.

Nyt kun vaikutusmekanismi on tiedossa, tutkijat voivat etsiä molekyylejä, jotka toimivat samoin, mutta ovat vähemmän haitallisia.