Ruotsalaistutkijat mursivat vapaamuurareiden vanhan salakoodin

Uppsalan yliopiston tutkijat ovat murtaneet vanhan saksalaisen käsikirjoituksen salakoodin ja paljastaneet samalla vapaamuurareiden salaisuuksia 1700-luvulta. Copiale Cipher -käsikirjoituksen laatijat olivat saksalaisia okkultisteja, joilla oli läheiset yhteydet vapaamuurareihin.

kulttuuri
Salakielinen käsikirjoitus 1700-luvulta.
Kevin Knight, Beáta Megyesi, Christiane Schaefer

Koodin selvittäessään ruotsalaistutkijat tekivät kielitieteellisen läpimurron, mutta vielä enemmän huomiota Beáta Megyesi ja Christiane Schaefer ovat saaneet tekstien ritualistisen ja poliittisen sisällön vuoksi. Apuna heillä oli yhdysvaltalaistutkija Kevin Knight.

- Copiale Cipher antaa äärettömän tärkeää tietoa siitä, miten poliittiset ajatukset levisivät ennen Amerikan ja Ranskan vallankumouksia, kommentoi Lundin yliopiston professori Andreas Önnerfors Dagens Nyheter -lehdessä.

Megyesi ja Schaefer löysivät käsikirjoituksesta voimakkaan radikaalin pohjavireen. Siinä puhutaan muun muassa oikeudesta nousta kapinaan tyrannia vastaan.

Riiteistä käsikirjoitus mainitsee muun muassa "silmäleikkaukset", joissa silmiin ei oikeasti kajottu, mutta joilla ilmeisesti tavoiteltiin sisäistä valaistumista.

Valokopionippu olikin aarre

Koodin murtamisessa ratkaisevaksi osoittautui Knightin kehittämä käännösohjelma, jonka periaate on samanlainen kuin esimerkiksi Google-hakukoneen käännösohjelmassa.

Knight mainitsi vajaa vuosi sitten seminaarissa Uppsalassa, että hän etsi sopivaa tekstimateriaalia ohjelmansa tietokannaksi. Saksasta Ruotsiin muuttaneella Schaeferilla oli heti vastaus: nippu 1990-luvulla saatuja Copiale Cipher -käsikirjoituksen valokopioita.

Kopiot ovat peräisin toisesta kopiosta, joka tehtiin 1760 - 1780 -luvuilla. Alkuperäisen Copiale Cipherin uskotaan olevan joitakin kymmeniä vuosia vanhempi. Siinä on 105 sivua ja noin 75 000 merkkiä - kreikkalaisia ja latinalaisia kirjaimia sekä abstrakteja symboleja. Pohjakielenä on saksa.

- Teksti on jaettu kolmeen sisäkkäiseen osaan. Salaseuran jäsenet pääsivät käsiksi eri tasoihin ilmeisesti asemansa mukaisesti, Önnerfors arvioi.

Valtio ja kirkko vierastivat vapaamuurareja

Ensimmäisellä tasolla on riittejä, joilla okkultistijärjestö vihki jäsenensä vapaamuurareilta omaksutuin tavoin. Toisella tasolla on kritiikkiä vapaamuurareita kohtaan ja yrityksiä paljastaa heidät. Kolmannella tasolla teksteissä käsitellään muun muassa alkemiaa ja kristinopin vaihtoehtoisia tulkintoja.

- Okkultistit suhtautuivat vapaamuurareihin kriittisesti muun muassa siksi, etteivät nämä huolineet naisia jäseniksi. Mutta rakenteiltaan ryhmät olivat hyvin samankaltaisia, ja traditiotkin niillä olivat samat, kertoo Önnerfors.

Salaseurat eivät olleet epätavallinen ilmiö valistuksen jälkeisessä Euroopassa, ja ne levisivät nopeasti yli rajojen. Seurojen rituaalit ja salaperäisyys herättivät ajoittain suurta epäluuloa. Etenkin valtio ja kirkko karsastivat vapaamuurareita uhkana omalle vallalleen.

Vapaamuurarien juuret ovat keskiajan käsityöläiskilloissa, mutta järjestön kehittymisestä tiedetään edelleen melko vähän. Yksi syy on se, että suuri osa lähdeaineistoa on koodattua ja koodit ovat pitkälti murtamatta. Siten Copiale Cipherillä on aivan erityinen arvo: samalla menetelmällä päästään ehkä muillekin salaisille lähteille.

Lähteet: YLE Uutiset