1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ruotsiin iski raju myrsky - Juutinrauman silta suljettu

Etelä-Ruotsia riepottelee myrsky, jonka vuoksi Ruotsin ilmatieteen laitos on antanut kaikkein vakavimman eli kolmosluokan myrskyvaroituksen. Edellisestä kolmosluokan myrskystä on Ruotsissa neljä vuotta.

Ulkomaat
Auto jumissa tulvavedessä Göteborgissa.
Myrskyn aiheuttama rankkasade sai veden tulvimaan kaduille Göteborgissa sunnuntaina.Björn Larsson Rosvall / EPA

Juutinrauman silta jouduttiin sulkemaan sunnuntaina illansuussa kokonaan liikenteeltä kovan tuulen takia. Liikennettä Malmön ja Kööpenhaminan yhdistävällä sillalla oli rajoitettu jo aiemmin.

Etelä-Ruotsin lauttaliikenne on pysäytetty kovan tuulen ja merenkäynnin vuoksi, ja muussa liikenteessä on suuria rajoituksia. Sähköt ovat poikki yli kymmeneltä tuhannelta taloudelta.

Skoonessa, Hallannissa ja Etelä-Smoolannissa suljettiin iltapäivällä useita rautatieosuuksia, mikä vaikuttaa muun muassa Göteborgin junaliikenteeseen, kertovat Ruotsin tiedotusvälineet. Myös useita lentoja on peruttu.

Ihmisiä kehotetaan varovaisuuteen

Kolmosluokan myrskyvaroitus on annettu Hallannin lääniin ja Skoonen länsiosaan. Kolmosluokan myrskyn varoitetaan aiheuttavan suurta vaaraa ihmisille ja yhteiskunnan toiminnoille.

Meteorologit ovat varoittaneet myrskyn voivan yltyä vuoden 2007 Per-myrskyn tai jopa valtavat määrät metsää 2004 silponeen Gudrun-myrskyn kaltaiseksi. Ruotsalaiset tiedotusvälineet ovatkin antaneet nettisivuillaan ahkerasti ohjeita, miten myrskyyn pitää varautua.

Viranomaisten mukaan autoilu ei ole juuri nyt viisasta etenkään pikkuteillä myrskyn kaatamien puiden vuoksi.

Ruotsalaisilla uutissivustoilla on myös runsaasti kuvia myrskytuhoista, kuten Göteborgissa romahtaneesta kauppakeskuksen lasisesta julkisivusta ja maalle tulvivista vesistä.

Tuulet ovat sunnuntaina puhaltaneet 18 - 24 metriä sekunnissa. Puuskissa tuulen on varoitettu yltyvän jopa 30 metriin. Sen sijaan aiemmin ennustettuja lumisateita Ruotsiin ei ole tullut.

Myös Tanskassa varaudutaan myrskyyn, jonka odotetaan koettelevan etenkin Jyllantia

Lähteet: AP, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi