1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Onko lumikko uusi cityeläin?

Helsingissä on tehty syksyn aikana runsaasti lumikkohavaintoja. Pieni valkoinen eläin on herättänyt ihmetystä kerrostalojen pihapiirissä useilla asuinalueilla sekä Keskuspuistossa.

Lumikko kurkistaa portaan kolosta Länsi-Pasilassa kerrostalon pihalla Kuva: YLE/Heikki Ambrusin

Pientä lumikkoa on valkoisen värin vuoksi vaikea huomata lumiseen aikaan, kesällä se taas elelee pienellä piirillä luolissa ja heinikoissa. Nyt niitä näkee, kun valkoinen talviväritys erottuu mustasta maasta. Rauhoitettu lumikko on Euroopan pienin näätäeläin, 13-20 senttiä pitkä ja painaa 20-80 grammaa.

Uudenmaan riistanhoitopiirin riistanhoidonneuvoja Markku Laulumaan mukaan lumikkohavainnot eivät ole tavattomia, mutta nyt eläimiä on nähty harvinaisen paljon aivan keskellä asuinalueita kaupungissa.

- Lumikko on nimenomaan eteläsuomalainen näätäeläin, mutta tällaisessa täysin kaupunkimaisessa ympäristössä sen tapaaminen ei ole kovin tavallista. Ne ovat luultavasti citykanien perässä tulleet, lumikko pystyy hyvinkin nappaamaan kanin vaikka se on lumikkoa isompi. Esimerkiksi Pasilassa on myös sen pääasiallista saalista, myyriä ja hiiriä.

"Ei säikkynyt yhtään"

Lumikkoon on törmätty muun muassa Espoossa rivitaloalueilla ja Helsingin Pukinmäessä. Ylen aikaisen äänitarkkailija Heikki Ambrusin yhytti eläimen Pasilasta kerrostalopihalta.

- Se kurkki vähän väliä portaiden yläpään kolosta, että mitä se naapuri tuossa liikkuu. Sitten se meni ohitseni parin metrin päästä ohitseni viereiselle pihalle, ei ollut yhtään säikky.

Eräs naapuruston äiti oli huolissaan siitä, voiko lumikko kiivetä lastenvaunuihin vauvan kimppuun. Riistanhoidonneuvoja Markku Laulumaa rauhoittelee pelkoja.

- Kun eläimestä on kyse, ei voi mitään sataprosenttisesti luvata, mutta en tästä kovin suurta huolta kantaisi. Kyllä lumikko keskittyy mieluummin kanin- ja myyränkoloissa saalistamiseen kuin käy ihmislasten kimppuun.