Britannia valmistautuu suurlakkoon

Britanniassa valmistaudutaan keskiviikkona järjestettävään julkisen alan suurlakkoon, johon osallistuu jopa kaksi miljoonaa ihmistä. Eläkeuudistusta vastustavan lakon vuoksi tuhannet koulut sulkevat ovensa, sairaalat peruvat kiireettömiä leikkauksia ja lentokentät varautuvat kaaokseen.

Ulkomaat

Lontoon Heathrow'n lentokenttä on kehottanut matkustajia varautumaan lennon jälkeen jopa 12 tunnin odotukseen ennen rajatarkastukseen pääsyä. Rajavartiosto on pyytänyt Britannian ulkomailla olevien konsulaattien ja suurlähetystöjen työntekijöitä auttamaan lakkoon osallistuvien passintarkastajien tehtävien hoitamisessa.

Jopa 90 prosenttia Britannian kouluista saattaa pitää ovensa kiinni opettajien lakon vuoksi. Opetusministeri Michael Gove on vedonnut opettajiin, jotta nämä miettisivät lakkoon osallistumista vielä kerran.

Jopa ambulanssien henkilökuntaa ja poliiseja on mukana lakossa. Yleisen hätänumeron vakuutetaan kuitenkin toimivan myös lakon aikana.

Hallitus on varoittanut lakon maksavan yhteiskunnalle jopa 584 miljoonaa euroa, mutta ammattiliitot ovat tuominneet hallituksen väitteen lakon kustannuksista hatusta vedetyksi.

Hallitus on myös painottanut, että lakosta järjestetyissä äänestyksissä äänesti vain osa ammattiliittojen jäsenistä, ja uhannut rajoittaa lakko-oikeutta.

Ammattiliittojen mukaan syy lakkoon on hallituksen itsepäisyys eläkeuudistuksista neuvoteltaessa.

Lähteet: YLE Uutiset