1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. patsaat

Yksityisyrittäjä haluaa maksaa Litti-patsaan korjauksen

Tihutyöntekijöiden turmeleman jalkapalloilija Jari Litmasen muistopatsaan jalusta joutuu odottamaan korjaamista ensi kevääseen. Remontille on yllättäen ilmaantunut rahoittaja.

Kuva: Juha Paaso / Yle

Littipatsaan toteuttaja, kuvanveistäjä Reijo Huttu on iloinen toimitusjohtaja Mika Mäkelän tarjouksesta lahjoittaa 4 000 euroa patsaan korjaamiseen.

- Hienoa, jos joku haluaa maksaa. Lahden kaupungilta ja FC Lahden junioreilta rahaa ei ole löytynyt. Itse en tarvitse korjaamiseen rahaa, mutta uusi jalusta ja sen vaihtaminen maksavat paljon, sanoo Huttu.

Toimitusjohtaja Mika Mäkelä Härmän Snackpointista kertoo tarjonneensa patsaan korjaamiseen 4 000 euroa.

- Summa ei jää satasista kiinni, sanoo Mäkelä.

Hän vahvistaa lähettäneensä tarjouksensa Etelä-Suomen Sanomille, jonka on määrä välittää tarjous veistäjälle, Lahden kaupungille ja FC Reippaan junioreille siinä toivossa, että ne myös osallistuisivat patsaan korjaamiskustannuksiin.

Patsaasta on lohkottu matkamuistokin

Kuvanveistäjä Reijo Huttu kuvailee Litmasen patsaan tilaa surulliseksi.

- Ilkivallantekijöiden kuumennuksessa patsaan jalustasta on lohjennut pala, jota on syventänyt matkamuiston havittelija. Jalustassa on lisäksi vino lohkeama, jonka väliin mennyt vesi jäätyessään todennäköisesti rikkoo patsasta lisää, arvioi Huttu.

Hän on tehnyt tarjouspyynnön uudesta jalustasta, mutta rahoittajapulan vuoksi hankinta on jäissä. Vanhan jalustan irrottaminen patsaasta on hankala paikka, koska patsas on jysäytetty kiinni alustaansa jytyliimoilla ja tapeilla.

- Sulan aikaan remonttia ei ehdi tehdä, koska jalusta on vielä tilaamatta. Ja pian tulevat pakkaset. Litti-patsaan kokonaispaino on 5 000 kiloa, joten kyllä se kevääseen paikallaan pysyy, kuittaa Huttu.