1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tupakkatuotteet

Tupakat ja piiput piiloon vuodenvaihteessa

Tupakat ja tupakkatuotteet katoavat kaupan kassoilta ja hyllyiltä vuodenvaihteen jälkeen. Kassalinjoilla on jo käytössä uusia tupakkalain edellyttämiä automaatteja, joissa tupakkaa valitaan pelkillä numerokoodeilla.

tupakkatuotteet
Kauppias Arja Pylväs tupakka-automaatin vieressä.
Kauppias Arja Pylväs tupakka-automaatin vieressä.YLE / Sari Selin

Tupakkatuotteita ja tupakan tavaramerkkejä ei saa pitää esillä vähittäismyynnissä vuoden 2012 alusta alkaen. Tupakkalaissa annetaan tarkat ohjeet siitä, miten tupakkaa ja tupakkatuotteita saa kaupata. Myös K-supermarket Pikantissa Mikkelissä on hyvissä ajoin varauduttu uuteen aikaan.

- Viime viikolla taloon tuli uudet tupakka-automaatit ja ne on asennettu paikoilleen. Vielä parista automaatista löytyy tupakkatuotteiden kuvat, mutta pian nekin vaihtuvat numeroihin, kertoo kauppias Arja Pylväs.

Automaattien hankinta on ollut iso investointi, mutta uudet säädökset myös helpottavat kassojen valvontatyötä.

- Joka kerta kun automaattia painetaan, siitä kuuluu ääni. Se kertoo myyjälle, että tupakkaa ostetaan, ja kynnys tarkistaa paperit ostajalta voi madaltua. Kun tupakkatuotteet siirtyvät automaattiin, se vähentää myös tupakkanäpistyksiä, uskoo kauppias.

Uusi laki jakaa mielipiteet

Osa asiakkaista on huomannut uudet automaatit kassalinjojen päissä, ja kyselyjä henkilökunnalle satelee. Kommentit uudesta tupakkalaista ovat olleet puolesta ja vastaan.

- Yleensä ihmetellään, näinköhän muutoksesta on mitään hyötyä. Kauppiaana vastaan siihen, että toivotaan, että on hyötyä, sillä näin tehdään kun laki määrää, nauraa kauppias Arja Pylväs.

Ylitarkastaja Ulla Ahonen Itä-Suomen aluehallintovirastosta kertoo, että uutta lakia valvotaan tarkasti.

- Lain toimeenpanoa kunnissa valvovat kuntien tupakkavalvontaviranomaiset. Maaliskuussa koulutettiin viranomaisia, ja kesällä ohjeistettiin vähittäismyyntipaikkoja, joten pykälät ovat varmasti selvillä. Jonkin verran kyselyjä on tullut esimerkiksi tupakkatuotteiden uusista säilytyspaikoista ja niiden lainmukaisuudesta, kertoo Ulla Ahonen.

- Kaupoilla on ollut hyvin aikaa tehdä järjestelyjä uutta lakia varten. Muutoshan tuli voimaan jo viime vuonna ja siirtymäaika loppuu vuodenvaihteessa. Siitä ei jousteta, muistuttaa aluehallintoviraston ylitarkastaja.

Lähteet: YLE Etelä-Savo

Lue seuraavaksi