1. yle.fi
  2. Uutiset

Turhaan virtsaaminen voi pahentaa vaivaa

Moni totuttaa lapsensa ja käy itsekin vessassa tyhjentämässä rakkoaan varmuuden vuoksi. Kaikille tavasta ei ole haittaa, mutta joillekin se voi aiheuttaa vessassa ramppaamisen kierteen. Rakkoa voi myös kouluttaa, muistuttaa lääkäri.

terveys
WC-allas huuhdellaan
YLE / Derrick Frilund

Tiuhaan vessassa käyminen voi kutistaa virtsarakkoa ja johtaa jatkuvaan pissalla käymisen kierteeseen.

Naistentautien poliklinikan ylilääkäri Marko Niemimaa Päijät-Hämeen keskussairaalasta kertoo, että varmuuden vuoksi vessassa käyminen ei haittaa, jos virtsaelimet toimivat normaalisti. Jos ihminen kärsii aivastaessa tai yskiessä ponnistuskarkailusta tai yliaktiivisesta rakosta, ongelmia voi tulla.

- Tällaiset henkilöt käyvät usein varmuuden vuoksi vessassa. Virtsarakko on siis usein tyhjillään, mutta sinne erittyy jatkuvasti virtsaa munuaisista. Rakko ei ehkä siedä normaalia täyttymistä vaan hälyttää ennenaikaisesti, joten varmuuden vuoksi vessassa käyminen voi pahentaa oireita, sanoo ylilääkäri Niemimaa.

Aikuinen ihminen käy wc:ssä keskimäärin kahdeksasta kymmeneen kertaa päivässä. Jos virtsausväli on tihentynyt, rakkoa voi kouluttaa. Ylilääkäri Marko Niemimaan mukaan harjoittelu kannattaa aloittaa kotioloissa.

- Katsotaan kelloa ja sinnitellään eikä mennä heti, kun siltä tuntuu vaan vähän myöhemmin.

Juo nesteitä kohtuudella

Vessahädän syntymiseen vaikuttaa päivän aikana juotujen nesteiden määrä ja ruoka. Nesteitä kannattaa nauttia kohtuudella, korostaa Niemimaa. Hänen mukaansa aikuiselle ihmiselle sopiva määrä vettä on puolitoista tai kaksi litraa vettä päivässä.

- Litratolkulla juominen voi aiheuttaa tiheävirtsaisuutta ja virtsankarkailua. Toisaalta, jos kokee runsaasta nesteen juomisesta olevan hyötyä ruoansulatukselle ja virtsaamisvaivoja ei ole, niin mikäs siinä.

Keskeistä on kuunnella omaa kehoaan. Vaikka virtsarakkoa voi kouluttaa seurapiirirakoksi pidentämällä pissalla käymisten väliä, liiallisuuksiin ei kannata mennä.

Ylilääkäri Marko Niemimaa muistuttaa, että jos ihmisellä on perussairaus, joka aiheuttaa virtsarakon huonon tyhjentymisen, rakko saattaa venyä.

- Jos lääkäri on todennut, että jäännösvirtsan määrä rakossa on suuri, vessassa on hyvä käydä säännöllisesti. Terveiden ja nuorten ihmisten on parasta käydä pissalla silloin, kun siltä tuntuu.

Lähteet: YLE Lahti / Hanna Lumme

Lue seuraavaksi