1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kremlin "pikku prinsessa" - Stalinin tytär kuollut

Neuvostoliiton kommunistisen puolueen entisen pääsihteerin Josif Stalinin tytär Lana Peters on kuollut. Peters kuoli 85-vuotiaana nykyisessä kotimaassaan Yhdysvalloissa. Neuvostoliitosta hän loikkasi länteen 1967, mikä aiheutti suuren kansainvälisen sensaation.

Paikallisviranomaisten mukaan Lana Peters kuoli suolistosyöpään 22. marraskuuta hoitokodissa Richlandin piirikunnassa Wisconsinin osavaltiossa.

Svetlana Stalina syntyi 28. helmikuuta 1926. Josif Stalinin ainoasta tyttärestä käytettiin lempinimeä "pikku prinsessa". Stalina otti äitinsä sukunimen Allilujevan käyttöön Stalinin kuoleman jälkeen 1953. Loikkauksensa ja amerikkalaisen avioliittonsa jälkeen hän käytti nimeä Lana Peters vuodesta 1970 saakka.

Allilujeva lähti Moskovasta 1966 Intiaan, missä hänen oli tarkoitus haudata kolmannen aviomiehensä, intialaisen Brijesh Singhin tuhkat. Hän kuitenkin marssi Yhdysvaltain Delhin-suurlähetystöön ja pyysi poliittista turvapaikkaa.

Lapset jäivät Neuvostoliittoon

Lyhyen Sveitsissä oleskelun jälkeen Svetlana Allilujeva saapui New Yorkiin 41-vuotiaana 1967. Allilujeva julkaisi 1963 kirjoittamansa omaelämänkerran miltei heti Yhdysvaltoihin loikattuaan.

Saapuessaan Stalinin tytär kertoi alkaneensa epäillä kommunismia ja lisäksi löytäneensä uskonnon - jota hän vaihteli hindulaisuudesta kristilliseen. Neuvostoliiton tuolloinen pääministeri Aleksei Kosygin puolestaan väitti, että Allilujeva oli "moraalisesti tasapainoton" ja "sairas henkilö".

Loikatessaan Allilujeva jätti Neuvostoliittoon kaksi lasta edellisistä avioliitoistaan - Josifin ja Jekaterinan. Hänellä oli myös kaksi veljeä. Jakov-veli jäi natsien vangiksi 1941 ja kuoli keskitysleirillä, Vasili puolestaan kuoli alkoholismiin 40-vuotiaana.

Lapsuus isän varjossa

Lapsuutensa Svetlana vietti lastenhoitajan kanssa, jonka kanssa hän tuli erittäin läheiseksi äitinsä tehtyä itsemurhan 1932 väkivaltaisen Stalinin takia. Tytär luuli vuosikymmenien ajan äitinsä kuolleen umpisuolen puhkeamiseen.

Allilujeva valmistui Moskovan yliopistosta 1949 ja työskenteli opettajana ja kääntäjänä sekä liikkui kirjallisuuspiireissä. Hänellä oli nuoruudessaan useita suhteita, joista hänen isänsä ei pitänyt. Ensirakkauden, juutalaisen elokuvaohjaajan, isä lähetti kymmeneksi vuodeksi Siperiaan.

Allilujeva avioitui kaikkiaan neljä kertaa. Viimeisin aviomies oli amerikkalainen arkkitehti William Wesley Peters. He saivat yhden tyttären, Olgan, ennen avioeroaan 1973.

Peters palasi Olgan kanssa takaisin Moskovaan 1984, koska halusi tavata taas muut lapsensa. Hän sai neuvostokansalaisuutensa takaisin, mutta vain alle vuoden kuluttua hän palasi Yhdysvaltoihin ja vannoi, ettei enää astuisi jalallakaan Neuvostoliittoon.

Viimeisinä vuosikymmeninään hän vietti melko eristäytynyttä ja köyhää elämää välillä Yhdysvalloissa, välillä Euroopassa. Tiettävästi hän olisi asunut Wisconsinissa välillä mökissä, johon ei tullut edes sähköä. Ilmeisesti hän asui välillä myös Lontoon köyhällä alueella mielenterveysongelmaisten vanhusten vanhainkodissa.

Olga käyttää nykyisin nimeä Chrese Evans ja hän asuu Portlandissa Oregonissa. Josif-poika puolestaan kuoli 63-vuotiaana Moskovassa 2008. Vuonna 1950 syntynyt Jekaterina on tulivuoritutkija itäisessä Siperiassa.