1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tuomas Enbuske

Kaupunginvaltuutettu kanteli Enbusken kirjoituksesta JSN:lle

Rovaniemen kaupunginvaltuutettu Hemmo Koskiniemi (ps.) on kannellut toimittajan Tuomas Enbusken blogikirjoituksesta Julkisen sanan neuvostolle. Koskiniemen mukaan Enbusken teksti loukkaa lappilaisia kansanryhmänä ja on kaikkien väitteiden osalta perätön.

Kaupunginvaltuutettu Hemmo Koskiniemi. (ps) Kuva: Hemmo Koskiniemi

Koskiniemen pyytää Julkisen sanan neuvostoa selvittämään syyllistyikö Tuomas Enbuske ja Uusi Suomi tuottajana ja julkaisijana sekä YLE julkaisijana hyvän journalistisen tavan rikkomiseen ja yllyttämiseen kansanryhmää kohtaan.

Koskiniemen mukaan he julkaisivat perjantaina 25.11 kirjoituksen, jossa Enbuske väitti muun muassa lappilaisten sekaantuneen saksanpaimenkoiraan ja suositteli Lapin ihmisille huumeita, jotta he eivät jatkuvasti valittaisi ja pysyisivät hiljaa.

Koskiniemen mukaan Enbuske myös väitti lappilaisten olevan alkoholisteja ja vihjaili Lapin naisten moraalittomasta luonteesta. Enbusken teksti on otsikoitu "Lapista Suomen Hongkong".

- Suomen yhteiskunnallisen ilman piirin muuttuessa suuntaan, jossa rasismista ja kansanryhmien kohtelusta puhutaan aiempaa enemmän, on syytä selvittää missä kulkee hyvän journalismin raja myös tässä suhteessa, Koskiniemi kirjoittaa omassa blogikirjoituksessaan.

- Lapin ihmiset ovat kokeneet kautta vuosikymmenten tulleensa syrjytyksi ja loukatuksi sekä väärin kodelluksi julkisessa sanassa. Saataisiinko Enbusken kirjoituksesta linjaa antava ennakkotapaus?, Koskiniemi kysyy.

Uusi Suomi -verkkolehti julkaisee blogikirjoituksia yhteistyössä YLE Puheen kanssa.