1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. taksiliikenne

Kelan taksikyytien tilaaminen yhdestä numerosta sapettaa taksiautoilijoita

Kelan korvaamat taksikyydit pitää tilata Varsinais-Suomessa tästä päivästä lähtien yhdestä palvelunumerosta. Varsinais-Suomen noin 850 taksista noin 300 autoa on jäämässä järjestelmän ulkopuolelle. Taksiautoilijoiden mielestä asiakkaiden pitäisi saada yhä tilata taksinsa haluamaltaan kuskilta.

taksiliikenne
Mies ottaa taksikupua muistuttavaa tunnusta pois auton katolta.
YLE

Turun Seudun Invataksien puheenjohtaja Simo Soini pitää yhtä palvelunumeoa vääränä ratkaisuna. Järjestelmä tuo takseille lisäkustannuksia.

- Ei kai kukaan suostuisi, jos palkkaa alennetteisiin viidestä kahdeksaan prosenttia. Tämä on ihan järkiperusteinen homma. Meidän ei ole järkevää lähteä tähän systeemiin, kertoo Soini.

Hän myöntää, että asiakkaille voi tulla hankaluuksia.

- Voi tietenkin olla, ettei sellaista autoa aina löydy, että pääsisi Kela-korvauksella. Asiakas voi yhä maksaa aluksi summan ja me autamme korvaushakemuksen täytössä.

Muualla järjestelmä toimii

Pääsuunnittelija Anne Giss Kelan terveysosastolta on huolestunut Varsinais-Suomen taksien boikotista. Hän toivoo, että kalusto riittää vammaisten ihmisten kuljettamiseen.

- Tämä vaikuttaa huolestuttavalta, sillä missään muualla kuin Turussa invataksit eivät ole järjestelmää boikotoineet. En kuitenkaan usko, että potilasturvallisuus vaarantuu

Järjestelmä on käytössä seitsemän sairaanhoitopiirin alueella ja mukana suorakorvaustoiminnassa on Gissin mukaan satoja takseja.

- Tilauspalvelukeskus varmasti ruuhkautuu alussa myöskin Turussa kuten muuallakin, kun asia on outo ja uusi kaikille osapuolille. Kun toiminta on käynnistynyt muilla paikkakunnilla, sen jälkeen kaikki menee pääsääntöisesti vähintäänkin yhtä hyvin kuin valtakirja-ajoissa on mennyt.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin asiakkaan tulee tilata taksi numerosta (02) 1060 060 (suomeksi) tai (02) 1060 600 (ruotsiksi) saadakseen Kela-korvauksen.

Uusi puhelinjärjestelmä koskee vain Kelan korvaamia taksikyytejä. Esimerkiksi sosiaalitoimiston myöntämää taksikorttia käyttävät asiakkaat voivat tilata taksinsa kuten tähänkin asti.

Lähteet: YLE Turku / Minna Rosvall

Lue seuraavaksi