1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tehy: Vain STTK puolusti palkkatasa-arvoa

Työmarkkinoiden raamineuvotteluissa vain STTK puolusti naisten ja miesten palkkatasa-arvoa, sanoo Tehyn puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola. Raamisopimus ei kavenna miesten ja naisten palkkaeroja. Tehyn mukaan sopimus oli kuitenkin kokonaisuudessaan siedettävä.

Kotimaan uutiset

- STTK yritti siellä sopimuspöydässä koko ajan edistää tätä samapalkkaisuutta, mutta jäi aika tavalla yksin. Jos muut eivät puhu asian puolesta ja ole valmiita asiaa edistämään, niin se ei yhden keskusjärjestön voimin onnistu, Laitinen-Pesola sanoo YLE Uutisille.

Tehy sai sovittua kuntatyönantajan kanssa samapalkkaerästä syksyllä 2007. Nelivuotinen työehtosopimus syntyi sen jälkeen kun tehyläiset uhkasivat poikkeuksellisen kovilla työtaistelutoimilla.

- Sen jälkeen kuntatyönantaja ei ole ollut kiinnostunut edistämään samapalkkaisuutta.

Laitinen-Pesola vaatii valtiota ja työmarkkinajärjestöjä kunnioittamaan palkkatasa-arvon edistämiseksi luotua ohjelmaa. Vuonna 2006 kolmikantaisesti sovitun samapalkkaisuusohjelman piti kaventaa sukupuolten palkkaeroa viidellä prosenttiyksiköllä vuoteen 2015 mennessä.

- Nyt ne osapuolet, jotka ovat sopineet ohjelmasta, myöskin muistaisivat sovitut tavoitteet ja tekisivät työtä sen eteen. Hieman ollaan unohdettu, että ollaanko sovittu tosissaan vai ollaanko sovittu vain siksi, että se näyttää hyvältä.

Laitinen-Pesola kannattaa keskustan puheenjohtajan Mari Kiviniemen esitystä tasa-arvolain muuttamisesta, jotta samasta työstä maksettaisiin samaa palkkaa sukupuolesta riippumatta.

- Jos lainmuutoksella saadaan tätä asiaa hoidettua, niin sekin on erittäin hyvä asia.

Raamisopimuksessa hyvääkin

Tehy hyväksyi raamisopimuksen viime torstaina. Laitinen-Pesolan mukaan sopimus oli hyväksyttävissä, vaikka palkkaerot eivät kavennukaan seuraavan kahden vuoden aikana.

- Palkankorotukset ovat kohtuulliset tässä epävarmassa taloustilanteessa ja tämä turvaa julkisen sektorin palkkakehityksen suhteessa muihin aloihin. Meille oli myös erittäin tärkeää, etteivät vuorotteluvapaan ehdot heikkene.

Tehyn vaati vielä syyskuussa, että raamisopimuksessa on oltava jonkinlainen naispalkkaerä. Tehy on ajanut jo pitkään itseään myös pääsopijaksi neuvottelupöytiin.

- Sehän ei ollut tällä kierroksella mahdollista. Tavoitteena oli, että Tehyn asema sopijana säilyy. Me emme yhtyneet kunnalliseen virkaehtosopimukseen.

Lähteet: YLE Uutiset / Petri Manssila

Lue seuraavaksi