Sumuvaloille on käyttöä äärimmäisen harvoin

Väärin käytetty sumuvalo saattaa häikäistä tai jopa ärsyttää muita tiellä liikkujia. Liikenneturva ja poliisi kehottaakin autoilijoita vakavaan harkintaan sumuvalojen kanssa. Sumuvaloille ja etenkin etusumuvaloille on lain mukaan harvoin käyttötarvetta Suomen olosuhteissa.

sumu
Autojonoa lumisateessa valtatie 6:lla
Raine Martikainen / Yle

Lainsäädännön mukaan etusumuvalojen käytölle on harvoin tilaisuus. Tällainen tilanne voi tulla esimerkiksi sumun, vesisateen tai pöllyävän lumen myötä mutta tuolloin ajonopeuskin täytyy sovittaa vallitsevia olosuhteita vastaavaksi.

- Siinä voisi olla nyrkkisääntö, milloin voidaan laittaa sumuvaloja edessä ja takana päälle, liikkuvan poliisin vanhempi konstaapeli Matti Kiljunen esittää.

- Itse asiassa aika harvoin esimerkiksi eteenpäin olevalla sumuvalolla saavutetaan lisäarvoa nähtävyydelle, Liikenneturvan Eero Kalmakoski toteaa.

Sankassa sumussa ja tuiskuavassa lumessa takasumuvalolle on sen sijaan kovastikin käyttöä. Kirkkaana loistavan punaisen takasumuvalon ansiosta edessä aja voidaan havaita helpommin ja takana tuleva voi sovittaa ajonopeuden sekä turvavälin sen mukaan.

Väärin käytetty sumuvalo voi aiheuttaa riskin liikenteessä

Väärinkäytettynä sumuvalo voi häikäistä vastaantulevaa ja siksi sen kanssa täytyy käyttää vaka vaa harkintaa. Ja viimekädessä harkinta jää kuljettajan vastuulle.

- Siinä mielessä sitä korostetaan sen sumuvalon harkittua käyttöä ettei siitä tulisi tällainen koristuksellinen tai harrastusasia, Eero Kalmakoski toppuuttelee.

- Sitä väärinkäyttöä pitää totta kai välttää, huomauttaa vanhempi konstaapeli Matti Kiljunen.

Sumuvalo on paljon kirkkaampi niin eteen kuin taaksepäin nähtynä, verrattuna normaaliin taka- tai etuvaloon. Kirkkaus saattaa häikäistä tai ärsyttää muita liikkujia. Tietenkään kenenkään ei tulisi ärsyyntyä väärästä liikennekäyttäytymisestä tai väärästä valojen käytöstä.

- Mutta jos näin käy, voi se edesauttaa väärinkäytöksiin sitten muilta osin ja saattaa herpaannuttaa kuljettajan ajotuntumaa. Se taas voi aiheuttaa muita riskejä, huomauttaa Kalmakoski.

Lähteet: YLE Oulu