1. yle.fi
  2. Uutiset

Lahjojen tekemisestä voi repiä hupia

Kotien lahjapajoilla käy tähän vuodenaikaan vilske, kun tee-se-itse-nikkarit tehtailevat paketteja kiireen vilkkaa. Joululehtien sivuilla lahjamakeisten ja -käsitöiden tekeminen näyttää helpolta. Ohjeiden noudattaminen voi kuitenkin tarjota kokeilijalleen monet naurut, pohtii pakinassaan toimittaja Hanna Lumme.

Suunvuorot
Hanna Lumme.
YLE / Lahti

Kodin nurkassa nököttää pölyinen muovipussi. Sen uumenissa on kilometri pörröistä lankaa, tusina sanomalehteä, liimapistooli ja muita askartelutarvikkeita. Tänä vuonna ajattelin tehdä ainakin muutaman joululahjan itse. En vain ole ihan vielä ehtinyt ryhtyä toimeen.

Mietin pitkään, millaisen lahjan teen. En ole näppärä neulomaan enkä kutomaan. Nuo taidot ruostuivat jo peruskoulun jälkeen. Lahjavillasukkia tekee perhepiirissä todellinen taituri, joten en kehtaa edes yrittää. Sitä paitsi, kompastuisin varmasti viimeistään kantapäässä, menettäisin hermoni ja hautaisin kutimet komeron perälle.

Toissa jouluna tein käsityömessujen jälkihurmoksessa heijastimia. Ne olivatkin hienoja. Oli sydämen, kruunun ja puudelin muotoisia. Materiaali oli huopaa ja palojen välissä kartonkia ryhdittämässä. Lopputulos oli somisteineen ja koristehelmineen soma.

Matkalla tosin katkesi muutama lainaompelukoneen neula, kun tikkasin heijastimia sisuskartonkeineen kasaan. Muutaman heijastimen taiteilemiseen kului tuhottoman monta alkutalven iltaa. Miehellä oli hauskaa, kun hän seurasi sisuuntumistani sohvalla rennosti makoillen.

Eräs tuttava päätti viime vuonna tehdä joululahjatoffeeta puolelle suvulle. Hän oli varannut joulupukin pajaksi nimeämälleen urakalle kokonaisen viikonlopun. Innokas ruoanlaittaja huomasi pian, että leipomisessa mittaaminen on tärkeämpää kuin peruskokkailussa. Monilitrainen toffeesatsi ei jähmettynyt lainkaan. Hukkaan menivät makeisille ostetut rasiatkin.

Toisena jouluna tuttava päätti neuloa ja huovuttaa äidilleen torkkupeiton. Viikkojen työn jälkeen jättimäinen peite oli valmis huovutettavaksi. Pesukoneesta tuli ulos kutistunut huopalappu. Lahja päätyi vastaanottajalleen, mutta ei torkkupeittona vaan penkin lämmittimenä.

Selailin vastikään jouluteemaista aikakauslehteä. Siinä neuvottiin sivutolkulla loihtimaan joulutunnelmaa lahjoineen kaikkineen. Kaikista kommelluksista huolimatta totesin miehelle ohjeita selailtuani, että yritänpä taas tehtailla kuusen alle täytettä.

Muuten, se nurkassa pölyttynyt muovikassi, jonka kätköissä odottaa kilometri lankaa. Tuossa eräänä iltana puhdistin jo pölyt nyssäkän päältä ja siirsin sen lähemmäs sohvaa, joka iltaisin usein houkuttelee. Josko ryhdyn lahjantekopuuhiin jo ensi kerralla, kun katselen televisiota - tai viimeistään seuraavalla kerralla.

Katsotaan, kuinka makeat naurut puoliso rupeamastani tällä kertaa saa.

Lähteet: YLE Lahti / Hanna Lumme

Lue seuraavaksi