Hirvenliha ei löydä ravintolapöytään

Hirvenlihan kulutus pohjoispohjalaisissa ravintoloissa ei ole lisääntynyt syksyllä voimaan astuneesta lakiuudistuksesta huolimatta.

Hirvenlihaa löytyy harvoin ravintoloiden ruokalistoilta, vaikka sitä olisi nyt helppo ostaa keittiöihin. Kuva: YLE

Uuden lain mukaan tarkastamatonta hirvenlihaa voidaan myydä suoraan hirviliiteriltä kauppoihin ja ravintoloihin.

- Hirvenlihan markkinointia vaikeuttaa erityisesti myyntiketjun puuttuminen ja poron kova suosio, sanoo oululaisen ravintola Grill It:n ravintolapäällikkö Hannu Eräluoto.

Eräluoto ennakoi, että hirvenlihan merkitys lähiruokana kuitenkin kasvaa tulevaisuudessa.

- Näin käy varmasti. Mutta yksityisen yrittäjän markkinoimana se ei pärjää porolle. Tarvitaan tukku jakelemaan liha, jotta se kulkisi tehokkaasti ravintolapöytiin, Eräluoto sanoo.

Syyskuun alussa voimaanastuneen elintarvikelain myötä niin sanottu lahtivajakäytäntö loppui ja sille annettiin kahden vuoden siirtymäaika. Vuoden 2013 syksystä lähtien luonnonvarainen riistaliha tarkistetaan lahtivajakäytännön sijaan vain riistan käsittelylaitoksissa tai lihantarkastukseen hyväksytyissä teurastamoissa. Lihan voi tarkistaa myös poroteurastamoissa.

Erikseen lihaa saa kuitenkin myydä suoraan hirviliiteriltä kauppoihin ja ravintoloihin.