Hirvenlihaa toivotaan kauppoihin enemmän

Moni kuluttaja haluaisi ostaa hirvenlihaa ruokakaupasta, mutta kaupoissa hirveä myydään lähinnä vain juhlapäivien aikoihin. Kysyntä on tarjontaa pienempää, sillä iso osa lappilaisista saa hirvenlihansa suoraan metsästä.

Kuva: YLE

Rovaniemen Saarenkylän Citymarketin lihamestari Heikki Bergman sanoo, että metsästäjät tarjoavat tuoretta hirvenlihaa myyntiin hyvinkin, mutta kysyntä on ollut tarjontaa vähäisempää.

- Me ollaan tässä hirvenmetsästysalueella niin tiiviisti, että monilla on tuttuja hirviseuroissa ja he hankkivat lihansa sitä kautta.

Rovaniemen Eteläkeskuksen Prismassa on ollut myynnissä hirven kulmapaistia ja ulkopaistia lähinnä juhläpyhien aikaan, sanoo lihavastaava Hanna Sukuvaara.

- Kyllä se juhlapyhien aikaan menee kaupaksi, mutta ei näin 'normipäivänä'.

Asiakkaat toivovat tarjontaa

Rovaniemeläinen Hilkka Seppänen kaipaisi enemmän hirvenlihaa kauppoihin myyntiin.

- Minä saan hirveä sukulaisilta, mutta kaikki ei varmaankaan saa. Paistia saisi olla kaupoissa - ja savulihaa.

Hirvaalla asuva Kaarlo Venteläkin saa vaimoineen 15-20 kiloa hirvenlihaa vuodessa suoraan metsästäjiltä.

- Se hirvenliha kävelee meille itsestään sisään, ei sitä tarvitse edes metsästä hakea. Mutta ei kaikki saa sitä sillä tavalla.

Hirvi ei kaipaa mausteita

Lihamestari Heikki Bergman on tehnyt puolenkymmentä kertaa hirveä tänä syksynä, vaikka itse ei käykään metsällä. Heikin mukaan hirvipihvit kannattaa paistaa kuumalla pannulla.

- Ja mahdollisimman vähillä mausteilla, jotta riistan maku on siellä esillä.

Lihavastaava Hanna Sukuvaara pitää hirvestä eniten käristyksessä.

- Hirven käristyshän on aivan erinomaista. Hirvenlihastahan saa tosi mureaa, mutta sitä pitää hauduttaa kauan aikaa. Itse pidän ehkä enemmän hirvestä kuin porosta.