Naisten ja miesten ammatit tiukassa

Nuorten tasa-arvokäsityksiä leimaa edelleen konservatiivinen jako naisten ja miesten ammatteihin. Asia selviää kyselystä, jossa selvitettiin yläasteikäisten ajatuksia eri ammateista.

peruskoulun yläaste
Hoitaja katsoo potilastietoja tietokoneelta.
Yle

Lahden ammattikorkeakoulun projektipäällikkö Ari Hautaniemi kertoo, että ammattikorkeakoulun vetämän tasa-arvohankkeen tavoite on saada eväitä oppilaanohjaukseen.

- Toki iso osa asioista nähdään yhtä lailla sopivaksi sekä miehille että naisille. Silti on selvästi on nähtävissä jakautuminen miesten ja naisten ammatteihin, Hautaniemi sanoo.

Oppilaiden mielipiteitä kysyttiin esimerkiksi siitä, millaisia ovat sairaanhoitamiehet sekä -naiset ja insinöörimiehet sekä -naiset.

- Vastauksissa tuli räikeitäkin esimerkkejä. Jos joku poika haluaisi lähteä hoitoalalle, hän saattaa tehdä kohtalokkaita valintoja uransa kannalta, koska yleinen mielipide on mitä on ja sosiaalinen paine ajaa vastakkaiseen suuntaan.

Tasa-arvokäsitykset ovat yksi tiistaina vietettävän Lahden tiedepäivän teemoista. Koululaisille tehtyyn kyselyyn vastasi toissa keväänä vuonna 2010 vajaat kolmesataa yläasteikäistä oppilasta Päijät- ja Kanta-Hämeessä.

Lähteet: YLE Lahti