Epäonniset kuusivarkaat tekivät hyvääkin

Jos ostat tämänvuotisen joulukuusen Tampereen seudulla Lions-väeltä, saatat saada melkein varastetun kuusen. Hyväntekeväisyyttä varten myytävät kuuset kaatoi Helsingin seudulta tullut varasjoukko, joka jäi verekseltään kiinni aktiivisen kyläläisen ansiosta Väärinmajassa Ruovedellä.

kuusi (mäntykasvit)
YLE

Ensio Lehtinen esti ripeällä toiminnallaan 150 kuusen varastamisen reilu viikko sitten.

- Olin juuri tullut saunasta ja kuivattelin verannalla yöpuku yllä. Naapuri ihmetteli minulle, että mitähän hämärää siinä on, kun on outo auto peräkärryineen pysäköitynä Väärinmajantien varren kuusikkoon. Samassa minulle välähti mieleen, että ei kai siellä meidän leijonien reviirillä ole kuusivarkaita.

Lehtinen on vastuussa paikallisen Lions-klubin kuusimyynnistä. Hän päätti toimia.

- En paljon kerennyt miettiä enkä vaatteita päälle ottaa. Kaljapullokin jäi juomatta verannan pöydälle, kun hyppäsin autoon ja lähdin katsomaan mahdollista rikospaikkaa. Niinhän sieltä löytyi auto ja nainen yksinään autosta.

Nainen kertoi Lehtiselle, että miesystävä on metsässä keräämässä joulukuusia maanomistajan luvalla. Lehtinen päätti tutkia asiaa vielä tarkemmin ja meni kuusten varastoalueelle, jonne naisen mainitsema miesystävä toi mönkijällä kuusia.

- Soitin sitten maanomistajalle. Hän sanoi, ettei hän ole missään nimessä antanut lupaa muille kuin leijonille kuusten keräämiseen. Jos siellä joku on, aja ne pois. Elleivät lähde, pistä poliisit niskaan.

Varkaat tottelivat yöpukuista miestä

Lehtinen oli kuitenkin sitä mieltä, ettei poliiseista ole tälläisessä tapauksessa apua. Lähin partio kun saattaa olla sadankin kilometrin päässä tärkeämpää tehtävää hoitamassa.

- Käytetään tämäkin aika hyödyksi ja kerätään kaikki kaadetut kuuset tienvarteen, Lehtinen kertoi päätöksestään.

Varkaat uskoivat kiltisti yöpuku päällä touhunnutta miestä. Lehtinen sanoo, ettei hän oikein edes pelännyt tilanteessa.

- Se oli aivan asiallista toimintaa, koska he huomasivat, ettei tässä vetkuttelu auta.

Lehtinen epäilee, että varkaat olivat ammattilaisia. Sen verran pitkä lista heillä kuulema oli paikkoja, joista aikoivat kuusia hakea. Lehtisen selvityksen mukaan varasjoukkio oli tullut pääkaupungiseudulta.

Kuuset myydään kuurosokeitten hyväksi

Kuuset kerättiin siis varsin poikkeuksellisella tavalla jo perinteiseksi muodostuneeseen hyväntekeväisyystempaukseen.

- Meillä on yhteistoiminnassa Tampereen Lions-klubi ja Köyhät Ritarit. He hakevat kuuset Tampereelle ja myyvät. Mitä tuloja saadaan, ne käytetään Kuurosokeitten palvelutalon hyväksi.

Varkaat osasivat valita varsin mainioita kuusia. He valitsivat laatukuusia.

- kävi varsin hyvä sattuma. Meillä oli tavoitteena 150 ja tarkalleen 150 kuusta oli meille jo valmiiksi kaadettuna, Lehtinen nauraa.

Lähteet: YLE Tampere