Konnevesi haluaa koskireitin omakseen

Konneveden kunta on ostamassa Rautalammin reittiin kuuluvaa koskireittiä. Kyläläiset ovat mielissään kosken saamisesta kunnalle, mutta kuuden miljoonan kauppahinta arveluttaa.

Konnevesi
Koskimaisema Siikakoskelta
YLE Keski-Suomi / Jarkko Riikonen

Seitsemän kosken koskireitti virtaa Konneveden ja Hankasalmen rajalla. Kaupasta on tehty esisopimus Björnbergin teollisuussuvun omaisuudenhoitoyhtiön ja Konneveden kunnan välillä. Konneveden valtuusto käsittelee kauppaa 12. joulukuuta.

1950 -luvun loppupuolella seudun maanomistajat myivät koskien vesioikeudet Kellankosken Voimalle. Siitä saakka Konnevedellä on elänyt toive kirkasvetisen koskireitin palauttamisesta paikallisen omistukseen.

- Yleinen tahtotila on selkeästi konnevetisillä tähän asiaan, sen voi vaistota. Konnevesi tunnetaan metsien ja vesien pitäjänä, ja se on brändi, jota tämä koskireitistön hankkiminen tulisi entisestään vahvistamaan, uskoo kunnanhallituksen puheenjohtaja Katja Kuusinen.

Tarkkoja suunnitelmia koskireitin tulevaisuudesta ei ole vielä tehty.

-Virkistyskäuttö tulee varmasti olemaan se merkittävin. Ympäristö tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet luontomatkailuun, sanoo Kuusinen.

Koskireitin, muutamien rakennusten ja 65 hehtaarin maa-alueen kauppahinnaksi on sovittu 6 miljoonaa euroa. Rahoitus on vielä auki, mutta ainakin osaksi jouduttaisiin ottamaan lainarahaa.

- Kyseessä on valtavan suuri summa, ja tottakai se pistää meidät jokaisen pohtimaan, että mikä on se oikea hinta. Tähän ratkaisuun kuitenkin tultiin ja katsottiin, että tämä on varmasti sijoitus tuleville sukupolville. Päätös oli selkeä ja yksimielinen.

Lähteet: YLE Keski-Suomi