1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. velkakriisit

"Kreikan mahdollisuudet selvitä ovat heikot"

Kreikan mahdollisuudet selvitä talouskriisistä ovat realistisesti ottaen hyvin heikot, totesivat Ylen A-plus -ohjelmassa vieraana olleet Ilmarisen talousjohtaja Jaakko Kiander ja Ålandsbankenin varallisuudenhoidon johtaja Stefan Törnqvist. Kaksikko epäilee Kreikan joutuvan velkasaneeraukseen jo kuluvan syksyn aikana.

Jaakko Kiander (vas.) ja Stefan Törnqvist Kuva: Yle

- Kreikan tilanne on aika mahdoton. Velkaantuminen on hurjaa, korot ovat katossa ja alijäämä on hurja, toteaa tylysti Ålandsbankenin varallisuudenhoidon johtaja Stefan Törnqvist Kreikan tilanteesta.

Ilmarisen talousjohtaja Jaakko Kiander on samaa mieltä.

- Näin on. Huolestuttavaa on se, että Kreikan hallitus ei ole pystynyt noudattamaan niitä säästötavoitteita, mitä tukipakettien yhteydessä heille on asetettu.

Kaksikko ei pidä realistisena ajatusta, että Kreikka saisi säästötavoitteensa läpi poliittisesti.

- Näyttäisi, ettei ei ole realistisia mahdollisuuksia. Teoriassa olisi mahdollista, mutta se vaatisi yleisen hyväksynnän kovalle ohjelmalle, Kiander toteaa.

Ongelmien takia Stefan Törnqvist epäilee jopa, ettei Kreikan toista tukipakettia myönnetä.

- Jos näin käy, niin saattaa olla, että Kreikalta loppuu rahat ja edessä on jonkun sortin konkurssi tai velkasaneeraus edessä, hän lausuu.

Asiantuntijoiden mukaan velkasaneeraus on lähentynyt, koska markkinat eivät ole vakuuttuneet Kreikan tilanteesta.

- Romahduksen todennäköisyys on kasvanut koko ajan.

Kiander uskoo, että voi käydä jopa huonomminkin kuin että Kreikka joutuu velkasaneeraukseen.

- Voi tulla jopa hallitsematon tilanne, että Kreikka ajautuu todelliseen maksukyvyttömyyden tilaan, joka kaataa pankkeja ja johtaa monenlaiseen paniikkiin.

Näin huono tilanne voi olla edessä jo kuluvan syksyn aikana, jos uutta rahaa ei tule.