1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. euro

KOMMENTOI: Tahdotko markan takaisin?

Euro kaatuu 80 prosentin varmuudella, mutta lama tulee Ålandsbankenin varainhoidon johtaja Stefan Törnqvistin mukaan joka tapauksessa. Siitä selvitään paremmin, jos euroalueen epävarmuudesta päästään pian eroon, Ålandsbankenin edustaja toteaa.

Kuva: Arja Lento

Ålandsbankenin varainhoidon johtaja Stefan Törnqvist uskoo, että euro kaatuu mutta elämä jatkuu. Hän laskee, että yhteisvaluutan murentumisen todennäköisyys on 80 prosenttia, mikäli euroalue ei nopeasti stabiloidu. Tilanne ratkennee vuodenvaihteen tienoilla, Törnqvist uumoili illan Ajankohtaisessa kakkosessa.

Törnqvist arvioi, että EU:n kriisirahaston ja Saksan vaikeudet saada lainaa ovat selviä merkkejä siitä, että euroalue on hajoamassa. Hänen mukaansa euron kaatuminen johtanee muutaman pankin romahtamiseen muttei sen suurempaan maailmanloppuun.

Euron kaatuminen olisi Törnqvististä lopulta kohtalokasta vain Etelä-Euroopalle ja euroalueen virkamiehille. Suomessa kulutus pysyisi jotakuinkin ennallaan, ja vapaasti kelluva markka pitäisi korotkin nykytasolla. Suomi tulisi omalla valuutallaan toimeen, koska Ruotsikin tulee, pankin varainhoidon johtaja arvioi. -YLE Uutiset

Kaipaatko markka-aikaa?

Tahdotko Suomen valuutaksi markan?

Mitä hyvin puolia euron käyttämisessä on ollut?

Tuntuvatko nykyiset hinnat muutettuina markoiksi korkeilta?