Hovioikeus vapautti päätoimittajan Mensa-jutun syytteestä ja korvauksista

Helsingin hovioikeus on vapauttanut Hymy-lehden entisen päätoimittajan syytteestä ja korvausvelvollisuudesta koskien älykkäiden seuran Mensan jäsenluettelon julkaisemista. Käräjäoikeus oli tuominnut päätoimittajan pieniin sakkoihin ja vahingonkorvauksiin yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä.

Kotimaa

Jutun alunperin 18 asianomistajasta 16 samoin kuin syytettynä ollut Hymy-lehden entinen päätoimittaja valittivat Helsingin käräjäoikeuden päätöksestä hovioikeuteen. Käräjillä entinen päätoimittaja sai tuomion yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä. Rangaistus oli pienet sakot ja 200 euron vahingonkorvaus kullekin asianomistajalle.

Koska tieto Mensan jäsenyydestä kertoo henkilön älykkyydestä, ei sen julkaiseminen hovioikeuden mielestä ollut sillä tavoin vahingollista kuin mitä yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä on säädetty.

Asianomistajat vaativat hovissa entisen päätoimittajan sakkorangaistuksen korottamista ja suurempia vahingonkorvauksia sekä isompia korvauksia käräjäoikeudenkäynnin kuluista ja hovioikeuskulujen korvaamista.

Entinen päätoimittaja vaati syytteen ja korvausvaatimusten hylkäämistä ja valtiota korvaamaan hänen oikeudenkäyntikulunsa.

Helsingin hovioikeus hylkäsi käräjäoikeuden syytteen ja vapautti entisen päätoimittajan rangaistuksesta ja korvausvelvollisuudesta. Valtio maksaa entisen päätoimittajan oikeudenkäyntikuluja 7 500 eurolla. Asianomistajien oikeudenkäyntikulut jäivät heidän vahingokseen.

Asianomistajien henkilöllisyys on hovioikeuden päätöksellä pidettävä salassa 6.9.2050 asti.

Asianosaisilla on 60 päivää aikaa hakea asiassa valituslupaa korkeimmalta oikeudelta.

Lähteet: YLE Uutiset