1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Gaddafi-suhteet tahrivat Lontoon huippuyliopiston maineen

Euroopan parhaimpiin luettu yliopisto London School of Economics oli liian tiukasti naimisissa Gaddafin hallinnon kanssa, tuomitsee sitoutumaton selvitys. Suhteista on otettu selkoa Muammar Gaddafin pojan opiskelun takia.

Ulkomaat

Saif al-Islam Gaddafi valmistui LSE:stä tohtoriksi. Selvityksen mukaan yliopisto teki kuitenkin pahan virhearvion ottaessaan vastaan lähes kahden miljoonan euron lahjoituksen Gaddafin kansainväliseltä hyväntekeväisyys- ja kehityssäätiöltä. Valmistumisen ja lahjoituksen väliin jäi vain kuusi viikkoa, millä perusteella voi tulkita tohtorintutkinnon rahalla ostetuksi.

Saif al-Islam oli käyttänyt tohtorinväitökseensä turhan paljon ulkopuolista apua. Joidenkin väitteiden mukaan työ olisi jopa plagiaatti tai haamukirjoittajan kynäilemä. Ennen kuin mies otettiin opiskelijaksi filosofian laitokselle, muualla LSE:ssä hänet oli torjuttu riittämättömän akateemisen näytön perusteella.

Yleisradioyhtiö BBC:n mukaan yliopisto oli myös sopinut Gaddafin hallinnon kanssa libyalaisten virkailijoiden kouluttamisesta. Selvitys katsoo, että liian läheiset suhteet Gaddafin hallintoon ovat maksaneet yliopiston maineen.

Suhteita selvittänyt juristi Harry Woolf uskoo, että LSE vastaanotti lahjoituksen koulun parasta ajatellen.

Lähteet: AP, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi