1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viikset

Movember-viikset kasvoivat äijien riemuksi

Lahtelainen Riku Pasanen on yksi tuhansista suomalaisista, jotka ovat kasvattaneet marraskuussa viikset Movember- hyväntekeväisyyskampanjassa. Pasasen pensselit lähtivät alkukankeuden jälkeen hyvin kasvuun ja ovat keränneet miehiltä kehuja. Naisilta kiitosta ei ole herunut.

Riku Pasasen peilikuvaan ilmestyivät marraskuussa viikset. Kuva: YLE / Juha-Petri Koponen

Vuonna 2003 ensi kerran järjestetyssä Movember-hyväntekeväisyyskampanjassa kerätään varoja miesten terveysongelmien ehkäisyyn ja erityisesti eturauhassyövän hoitoon sekä tutkimukseen. Ajatus on, että viiksien kasvattamisesta laitetaan kuvia nettiin ja ihmisiä pyydetään lahjoittamaan siitä hyvästä rahaa.

Yksi tämänvuotiseen kampanjaan osallistujista on lahtelainen Riku Pasanen.

- Naisilla on aina omia villityksiään. Kun kerrankin on maskuliininen ja testosteronia uhkuva kampanja, oli pakko osallistua. Kasvu alkoi verkkaisesti mutta ihan mojovat viiksistä on tullut kolmessa viikossa, Pasanen esittelee "kalapuikkojaan".

Riku Pasanen kuuli kampanjasta ensimmäisen kerran viime vuonna, mutta ehti mukaan vasta tänä syksynä. Anssi Kelan kampanjalle tekemä musiikkivideo herätti.

- Tosin olin viikon myöhässä, mutta sen takia aion pitää viiksiä vielä viikon joulukuussa, Pasanen lupaa.

Pensselit yleistyvät

Viiksien yleistymisen on voinut havaita niin katukuvassa kuin esimerkiksi televisiossa. Taiteilijoiden lisäksi urheilijoille on ilmestynyt "pensseleitä" ylähuulen päälle. Varsinkin varttuneiden miesten tyyliin sopiviksi mielletyt viikset keräävät nuoren miehen kasvoilla ristiriitaista huomiota.

- Äijät kyllä diggailevat ja kehuvat, mutta naiset eivät niinkään. Aikalailla on tullut ihmettelevää palautetta. Tosin, kun olen kertonut, mistä syystä olen viikset kasvattanut, naisetkin ovat ymmärtäneet, Pasanen kertoo.

Tieto Movemberista on levinnyt hiljalleen myös Suomessa. Pasasen kaveripiirissä yli puolet miehistä on lähtenyt kampanjaan, vaikka sen näkyvyyttä pidetään vielä pienenä.

- Yllättävän vähän tuntuu olevan tietoa siitä, mistä on kyse. Idea on hyvä, sillä tässä yhdistyvät huumorin avulla vakava asia eli eturauhassyöpä, josta ei puhuta paljoakaan, ja täysin naurettavat viikset. Eiväthän nämä minullekaan sovi yhtään, Pasanen nauraa viiksiään sivellen.