Näyttämötaiteen valtionpalkinto Kokkolan kaupunginteatterin johtajalle

Tämänvuotisen näyttämötaiteen valtionpalkinnon saa Kokkolan kaupunginteatterin vetäjä Ari-Pekka Lahti. Perustelujen mukaan johtaja, näytelmäkirjailija ja ohjaaja Lahti, 36, on itsenäinen ja itsepäinen teatteriajattelija ja oman sukupolvensa kirkas tulkki. Kokkolan kaupunginteatteri on noussut Lahden johdossa yhdeksi Pohjoismaiden kiinnostavimmista teattereista.

kulttuuri

Näytelmäkirjailija ja ohjaaja Ari-Pekka Lahti on johtanut yhdessä pikkuserkkunsa, näyttelijä Jarkko Lahden kanssa kotikaupunkinsa teatteria syksystä 2009 alkaen.

- Linjauksillaan Lahti on tehnyt Kokkolan kaupunginteatterista yhden Suomen ja Pohjoismaiden kiinnostavimmista uuden teatterin syntysijoista, todetaan palkintoperusteluissa.

Helsingin Kaupunginteatterin Sydänmaa-näytelmä vuonna 2005 oli Lahden läpimurto näytelmäkirjailijana. Loppukilpailu (Kom-teatteri 2007), Kaukana paha maailma (Suomen Kansallisteatteri 2008) ja Metsästäjä (yhdessä Seppo Lahden kanssa, Kokkolan kaupunginteatteri 2009) ovat lähteneet myös Ari-Pekka Lahden kynästä.

- Lahti on Sydänmaasta alkaen kaivautunut pinta-ajattelun alle, syviin kansallisiin juuriin. Lahti ei myöskään dramaatikkona ole kaihtanut aiheita, joissa suomalaisuus on trauma; hauras ja rujo elämä pysyy kasassa kilpajuoksun hikisen ponnistuksen turvin. Ja jollei sekään auta, jäljelle jää herätysusko, analysoi Valtion näyttämötaidetoimikunta.

Huoli ihmiskunnan tulevaisuudesta

Teatteri ei merkitse Ari-Pekka Lahdelle vain ammattia, lipputuloja tai katsojalukuja, vaan ennen kaikkea vastuuta maailman ja ihmisten tilasta. 36-vuotias Lahti on toiselta koulutukseltaan biologi.

- Lahti näkeekin maailman kokonaisvaltaisesti ja kantaa huolta siitä, mihin olemme ihmiskuntana menossa. Pohjoisen pallonpuoliskon ympäristökatastrofit ja niistä selviytyminen ovat muutaman jäätyneen säikeen varassa. Lahden teatterin manifestit nousevat ikiaikaisista myyteistä, pohjoisten vaeltajakansojen viisaudesta ja nöyrästä suhteesta ympäröivään luontoon, todetaan palkintoperusteissa.

Ari-Pekka ja Jarkko Lahti aikovatkin omistautua pohjoisen teemoille perustamansa Ruska-teatteriryhmän kanssa kun heidän kolmivuotinen pestinsä Kokkolassa päättyy ensi kesänä. Esimakua tästä saatiin Jeremei Aipinin romaaniin perustuvassa Viimeinen aamutähti -näytelmässä, jonka Lahti dramatisoi Kokkolaan täksi syksyksi.

Ari-Pekka Lahti vastaanotti 15 000 euron arvoisen palkinnon keskiviikkona Helsingissä.

Valtion näyttämötaidetoimikunta myöntää palkinnon kolmen viimeksi kuluneen vuoden aikana valmistuneesta ansiokkaasta taiteellisesta työstä tai suorituksesta tai pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta taiteellisesta työstä.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa