1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Asiantuntija: Euro menee - markka tulee

Ålandsbankenin varainhoidon johtaja Stefan Törnqvist uskoo, että euro kaatuu mutta elämä jatkuu. Hän laskee, että yhteisvaluutan murentumisen todennäköisyys on 80 prosenttia, mikäli euroalue ei nopeasti stabiloidu. Tilanne ratkennee vuodenvaihteen tienoilla, Törnqvist uumoili illan Ajankohtaisessa kakkosessa.

Kuva: Marc Mueller / EPA

Ålandsbankenin varainhoidon johtaja Stefan Törnqvist arvioi, että EU:n kriisirahaston ja Saksan vaikeudet saada lainaa ovat selviä merkkejä siitä, että euroalue on hajoamassa. Hänen mukaansa euron kaatuminen johtanee muutaman pankin romahtamiseen muttei sen suurempaan maailmanloppuun.

Mikäli Euroopan keskuspankki alkaa painaa rahaa ja ostaa euroalueen vakauttamisen nimissä suuria määriä kriisimaiden velkakirjoja, Etelä-Euroopan ei enää tarvitse laittaa talouttaan kuntoon, Törnqvist maalailee. Hänen mielestään oikeudenmukaisuuden nimissä EKP:n olisi tuossa tilanteessa ostettava kaikkien maiden obligaatioita.

- Suomi jää joka tapauksessa nettomaksajaksi, varainhoidon johtaja sanoo.

Euron kaatuminen olisi Törnqvististä lopulta kohtalokasta vain Etelä-Euroopalle ja euroalueen virkamiehille. Suomessa kulutus pysyisi jotakuinkin ennallaan, ja vapaasti kelluva markka pitäisi korotkin nykytasolla. Suomi tulisi omalla valuutallaan toimeen, koska Ruotsikin tulee, pankin varainhoidon johtaja arvioi.

Euro kaatuu 80 prosentin varmuudella, mutta lama tulee Törnqvistin mukaan joka tapauksessa. Siitä selvitään paremmin, jos euroalueen epävarmuudesta päästään pian eroon, Ålandsbankenin edustaja toteaa.