Hyppää sisältöön

Ministerit vaikenevat Patrian asekaupasta Saudi-Arabiaan

Valtioenemmistöinen puolustustarvikeyhtiö Patria viimeistelee 150 miljoonan euron suuruista asekauppaa Saudi-Arabiaan. Valtioneuvoston on ensi viikolla määrä päättää, myönnetäänkö huipputeknologiaan perustuvalle kranaatinheitinjärjestelmälle vientilupa.

Nemo-kranaatinheitinjärjestelmä Kuva: Patria

Patrian kranaatinheitinkauppa on arvoltaan noin 150 miljoonaa euroa. Kyseessä on yksi Suomen suurimmista asekaupoista 2000-luvulla. Tarkoituksena on viedä Saudi-Arabiaan yhteensä 36 NEMO-nimistä kranaatinheitinjärjestelmää, jotka on määrä asentaa amerikkalais-kanadalaisiin panssariajoneuvoihin.

Asiantuntija tuomitsee kaupan

Suomalainen Lähi-idän asiantuntija, professori Hannu Juusola pitää hanketta täysin vastuuttomana. Juusola muistuttaa, että Saudi-Arabia on diktatuuri, joka sijoittuu hännille kaikkien kansainvälisten järjestöjen demokratia- ja ihmisoikeusmittauksissa. Lisäksi maan asekauppoihin on perinteisesti liittynyt vakavaa korruptiota.

Juusola summaa suunnitteilla olevan asekaupan sanomalla, ettei Saudi-Arabia missään tapauksessa täytä sellaisen valtion tunnusmerkkejä, joille ylipäätänsäkään pitäisi myydä aseita.

Puolustusministeri Wallin ei näe kaupalle esteitä

A-studio pyysi neljältä asian suhteen avainasemassa olevalta ministeriltä haastattelua. Tarkoitus oli selvittää, ovatko ministerit valmiita myöntämään Patrialle vientiluvan Saudi-Arabiaan.

Ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb (kok.) kieltäytyi haastattelusta vedoten siihen, että ulkoministeriön sisäisessä työnjaossa asevientiasiat kuuluvat ulkoministeri Erkki Tuomiojan reviiriin.

Myöskään Patrian omistajaohjauksesta vastaava kehitysministeri Heidi Hautala (vihr.) ei halunnut antaa asiasta haastattelua. Samalla hän ilmoitti muotoseikkoihin vedoten jääväävänsä itsensä Saudi-kauppoja koskevasta päätöksenteosta.

Vielä vähän aikaa sitten kehitysministeri lupasi blogissaan, että Suomen asevienti kehitysmaihin otetaan erityistarkkailuun. Hautala kaipasi tuolloin tiukempaa valvontaa koko EU:n aseviennille.

Asian valtioneuvostossa esittelevä puolustusministeri Stefan Wallin (RKP) kieltäytyi haastattelusta ja vetosi asian keskeneräisyyteen sekä matkakiireisiinsä. Wallin kuitenkin ilmoitti avustajansa välityksellä esittävänsä normaaliin tapaan luvan myöntämistä, ellei erityistä ulko- tai turvallisuuspoliittista estettä ilmene.

Haastattelusta kieltäytyi myös ulkoministeri Erkki Tuomioja (SDP). Hän ilmoitti, ettei ei halua millään tavalla kommentoida keskeneräistä asiaa.

Valtioneuvoston tuoreen periaatepäätöksen mukaan omistajapolitiikan lähtökohtana on yhteiskunnallisesti ja liiketaloudellisesti kestävä tulos. Omilla nettisivuillaan Patria ilmoittaa kunnioittavansa ja edistävänsä toiminnassaan Yhdistyneiden Kansakuntien ihmisoikeuksien julistuksen määrittelemiä yleismaailmallisia ihmisoikeuksia.

Patria pitää yleismaailmallisina perusoikeuksina muun muassa ajattelun, mielipiteen, ilmaisun, uskonnon ja rauhanomaisen kokoontumisen vapautta.

Asiasta lisää illan A-studiossa TV 1 klo 21:05

.
.