Ei muutoksia lääkärikuulusteluun

Valelääkärikohu ei muuta ulkomailla lääkäritutkinnon suorittaneiden kuulusteluja Tampereen yliopistossa. Jo nyt työlupaan tarvittavat tentit ovat varsin tiukat.

Tampereen yliopisto
Stetoskooppi lääkärin pöydällä.
YLE / Petri Aaltonen

Esimerkiksi kumpikaan hiljattain paljastuneista valelääkäreistä ei läpäissyt kaikkia tenttejä. Yleensäkin kirjallisissa tenteissä yli puolet reputtaa.

Näyttökokeessa epäonnistuu tällä hetkellä neljä kymmenestä. Kuulustelukäytäntoä ei siis tarvitse muuttaa, sanoo yleislääketieteen professori Kari Mattila.

- Me olemme luonnollisesti tälläisen kohun jälkeen käyneet läpi ne toimintatavat, jotka meillä on ollut. Näissä toimintatavoissa emme ole nähneet mitään muutoksen tarvetta, me olemme ne jo siten alkuperäisesti rakentaneet. Se on hyvin herkkä aihe.

- Olemme halunneet pitää kuulustelukäytännön mahdollisimman oikeudenmukaisena. Olemme myös tarkistaneet, onko tietyissä arviointiperusteissa jotain korjaamisen varaa. Näihin kiinnitämme jatkossakin huomiota, Kari Mattila sanoo.

Tampereen yliopistossa on pohdittu myös mahdollisia jääviysongelmia. Arviointi kilpailutetun koulutuksen suhteesta yksinoikeudella järjestettäviin kuulusteluihin on vielä kesken.

EU- ja ETA-maiden ulkopuolella lääkäritutkinnon suorittaneilta vaaditaan kolmiosainen tentti ennen työluvan saantia. Kuulustelusta vastaa Tampereen yliopisto.

Käytäntöjä muutettiin vuonna 2004, jolloin tenteissä päätettiin painottaa käytännön lääkärityötä.

Lähteet: YLE Tampere