Kastemekko tarinoi historiasta

Lapsen kastemekko voi kertoa paljon tarinoita. Eräskin runsaat satavuotias mekko on valmistettu Amerikassa, matkannut meren yli Suomeen, ollut kadoksissa kauan ja löytynyt vihdoin komeron kätköistä. Nyt kyseistä mekkoa voi ihailla näyttelyssä Kokkolassa.

Kuva: YLE / Petra Haavisto

Pitsisomisteinen mekko on syntynyt rovasti Mikko Himangan isoäidin taidonnäytteenä 1900-luvulla Amerikassa. Siellä kastemekkoa käytettiin kahden pojan kasteessa. Perhe muutti vihdoin Suomeen, jossa kolmaskin poika sai nimensä tämä mekko yllään, Suomen itsenäistymisvuonna.

Rovasti Mikko Himankakin kastettiin perinnemekossa. Ristiäiset olivat sikäli erikoiset, että kastettavalla oli kahdeksan kummia.

- Talvisota oli juuri päättynyt, eiköhän se aika koruton tilaisuus ollut. Minulla oli kahdeksan kummia, kun minä olin sotaorpo. Se selittää kummien määrän, varmaan vähän sääliteltiin ja kummeja kutsuttiin tavallista enemmän.

Kangas otettiin hyötykäyttöön

Vanha mekko on sota-aikojen tuoksinassa hiukan kärsinyt. Siitä on kadonnut ohuemmasta kankaasta tehty päällysmekko. Rovasti Mikko Himanka arvelee, että mekkoa käytettiin alushameena sota-aikana ja päällysmekko katosi siinä tuoksinassa.

Mekko painui sittemmin unohduksiin. Se löytyi komerosta vasta vuonna 2005, kun rovastin isoäiti kuoli.

Katoamisesta johtuen rovastin omat lapset kastettiin toisessa mekossa, vuonna 1970 ostetussa. Tähän niinikään kauniiseen vaatteeseen on kirjailtu niiden kaikkien lasten nimet, jotka mekossa ovat nimensä saaneet.

Sama kastaja kaikilla

Himangan suvun toinen, tuoreempi kastemekko on nähnyt harvinaista historiaa sekin. Sitä yllään pitäneet lapset on kaikki kastanut yksi ja sama mies, Mikko Himanka itse. Ensin hänen lapsensa, sitten kaikki lapsenlapset. Viimeisin toimitus suoritettiin vuosi sitten kotona. Muissa miljöönä on ollut monia eri kirkkoja aina Lohtajan kirkosta Malmin kirkkoon.

Himangan suvun kastemekkoja ja muita kauniita luomuksia voi ihastella Kokkolan seurakunnan Lähetyssopessa aina joulukuun 9. päivään saakka.

Lähetyssihteeri Sisko Sundbäck kertoo, että sota-ajan mekoissa materiaali viestii köyhemmistä ajoista. Näyttelyn 20 mekoista toisissa on persoonallisia koristeita, toisiin on kirjattu kaikki kastettujen nimet. Parin mekon mukana on myssy.