Hyppää sisältöön

Intian köyhät raivostuivat yrityksestä kieltää rikkaiden ruuantähteissä kieriminen

Intialaiset köyhät ovat raivostuneet yrityksestä lopettaa ikivanha perinne, jossa alimpaan kastiin kuuluvat kieriskelevät ylimpään kastiin lukeutuvien rikkaiden juhlista jääneissä ruuantähteissä. Ihmisoikeusaktivistien ja viranomaisten mukaan tapa loukkaa ihmisarvoa, mutta köyhien mielestä ruokarituaali puhdistaa epäpuhtaudet ja parantaa ihoa.

Keskiviikkona päättyneessä tämänvuotisessa kolmipäiväisessä rituaalissa ylimpään eli brahmaanikastiin kuuluvat herkuttelivat ensin Karnatakan osavaltiossa sijaitsevassa hindutemppelissä. Ruokailun jälkeen alimpaan kastiin kuuluvat Malekudiya-heimon jäsenet päästettiin kieriskelemään ruuantähteissä.

Perinteen kieltämistä vaatinut ihmisoikeusaktivisti K.S. Shivaramu hakattiin temppelin ulkopuolella, kun hän pyysi poliisia puuttumaan temppelin tapahtumiin.

Myös Karnatakan osavaltion viranomaiset ovat yrittäneet lopettaa satoja vuosia vanhan rituaalin, mutta taipuneet tuhansien perinteen kannattajien edessä.

- Hyviä asioita on tapahtunut minulle rituaalin ansiosta, uskoo jo kahdeksan vuotta ruokakieriskelyyn osallistunut Guraraj Bhat.