Aasian uusiin lentokoneisiin ei riitä lentäjiä

Innokkaasti uusia lentokoneita ostavat Aasian maat ovat törmänneet kasvavaan lentäjäpulaan. Kansainvälinen siviili-ilmailujärjestö ICAO arvioi Aasian maiden tarvitsevan kahden seuraavan vuosikymmenen aikana vuosittain noin 14 000 uutta lentäjää, mutta pystyvän kouluttamaan vain noin 5 000 lentäjää.

Ulkomaat

ICAO:n arvion mukaan kahden vuosikymmenen aikana Aasiassa tarvitaan yhteensä 230 000 uutta lentäjää. Lentokonevalmistajat Boeing ja Airbus ennustavat Aasian maiden ostavan vuosina 2011 - 2030 kolmanneksen kaikista uusista lentokoneista.

Esimerkiksi pelkästään marraskuussa indonesialainen Lion Air tilasi 230 Boing 737 -konetta, Qatar Airways tilasi 55 Airbusia ja Arabiemiraatit tilasi 50 Boeing 777 -konetta.

Aasiaa uhkaavasta lentäjäpulasta on varoiteltu jo vuosia, mutta tilanne muuttuu akuutiksi ensi vuonna, kun suuri määrä uusia koneita otetaan käyttöön. Asiantuntijoiden mukaan suuret lentoyhtiöt pystynevät palkkaamaan tarvitsemansa lentäjät, mutta pienillä lentoyhtiöillä on ongelmia ammattitaitoisten lentäjien löytämisessä.

Monet aasialaiset yhtiöt haalivat lentäjiä eri puolilta maailmaa, mutta törmäävät usein kieliongelmiin.

Muun muassa Arabiemiraatit aikoo perustaa uuden lentäjäkoulutuskeskuksen Dubaihin ja kanadalainen koulutusyritys on ilmoittanut lisäävänsä koulutuspaikkojaan Kiinassa.

Lähteet: AP