Jemenin hallitusneuvottelut etenevät ripeästi

Jemenin hallitseva puolue ja oppositiopuolueet ovat päässeet sopuun väliaikaisen hallituksen ministerinpaikkojen jaosta. Rauhankehityksestä huolimatta sotatoimet pääkaupungin ulkopuolella jatkuvat.

kansannousut

Jemenin väliaikainen hallitus on määrä muodostaa viimeistään sunnuntaina. Hallitus työskentelisi kolme kuukautta, eli siihen saakka, kunnes syrjäytetty presidentti Ali Abdullah Saleh luopuu vallasta.

Torstaina saavutetun sovun mukaan oppositiopuolueet saavat sisä-, opetus- ja valtiovarainministerin salkut. Salehin johtama puolue taas saisi puolustus-, ulko- ja öljyministerin virat. Hallituksen johdossa olisi varapääministeri Abd-Rabbu Mansour Hadi.

Varapresidentti on päättänyt, että maassa järjestetään presidentinvaalit 21. helmikuuta.

Jemeniä hallinnut presidentti Saleh suostui marraskuussa luopumaan vallasta ja allekirjoitti opposition kanssa sopimuksen, joka takaa hänelle suojan ihmisoikeusrikoksia koskevilta syytöksiltä. Hallitusneuvottelut seuraavat vallansiirtosopimuksen säännöksiä.

Huolimatta myönteisestä kehityksestä politiikan saralla, taistelut hallituksenjoukkojen ja oppositioryhmien kanssa ovat jatkuneet. Taizin kaupungissa 200 kilometriä pääkaupungista Sanaasta etelään, kuoli tänään torstaina ainakin 12 ihmistä.

Jemenin syrjäseudulla on useita erilaisia heimoryhmittymiä, jotka sotivat omien intressiensä puolesta. Myös terroristijärjestö al-Qaidalla on Jemenissä vankka jalansija.

Lähteet: Reuters, AFP