Hyppää sisältöön

Kolmelle hoitajalle syytteet: Vauvoille juotettiin syövyttävää puhdistusainetta

Espoon käräjäoikeudessa alkaa ensi tammikuussa hyvin poikkeuksellinen potilasvahinko-oikeudenkäynti. Jorvin sairaalan kolme hoitajaa saa syytteet vammantuottamuksesta. Syytteet liittyvät potilasvahinkoon, jossa kolmelle vastasyntyneelle vauvalle juotettiin sokeriliuoksen sijaan syövyttävää puhdistusainetta. Yksi vauvoista sai hengenvaarallisia vammoja.

Vasemmanpuoleisessa pullossa on syövyttävää puhdistusainetta, oikeanpuoleisessa vauvoille tarkoitettua sokeriliuosta. Kuva: YLE

Tammikuussa vuonna 2010 Jorvin sairaalassa piti antaa kolmelle kahden vuorokauden ikäiselle vauvalle sokeriliuosta ruiskulla suuhun. Sokeriliuosta käytetään usein vauvoille ennen erilaisia toimenpiteitä rauhoittavana lääkkeenä ja kipulääkkeenä. Esimerkiksi vauvojen kotiinlähtötarkastus tehdään usein niin, että vauvoille on juotettu tarkastusta ennen sokeriliuosta.

Vastasyntyneiden osastolla vauvoille annettiin kuitenkin ruiskulla suuhun vahingossa syövyttävää puhdistusainetta. Sitä ei missään nimessä saisi mennä tippaakaan suuhun. Kyseessä oli vakava potilasvahinko, josta Länsi-Uudenmaan syyttäjänviraston apulaispäällikkö, kihlakunnansyyttäjä Tapio Mäkinen on nyt nostanut syytteet.

- Tulevassa oikeudenkäynnissä selvitetään sitä kysymystä, että ovatko hoitajat toimineet lääkkeiden käsittelyssä siten huolimattomasti, että tämä huolimattomuus tulee arvioitavaksi rikoslaissa tarkoitettuna törkeänä vammantuottamuksena tai vammantuottamuksena, sanoo kihlakunnansyyttäjä Tapio Mäkinen.

HYKS: Hoitajat erehtyivät pullosta

Oikeudenkäynnissä selvitetään käytännössä sitä, miten on mahdollista, että hyvin harvoin käytetty syövyttävä puhdistusainepullo oli päätynyt samaan lääkekaappiin kuin sokeriliuos.

- Nämä pullot ovat päältä päin aivan samannäköisiä. Tässä on tapahtunut inhimillinen erehdys. Virheitä on tehty monessa kohtaa, kun lääkepullot ovat tulleet Jorvin sairaalan apteekista vastasyntyneiden osastolle, sanoo vastasyntyneiden hoidosta vastaava HYKSin Naisten- lastentautien tulosyksikön johtaja Jari Petäjä.

Syyttäjän mukaan hoitajat olivat huolimattomia, koska eivät lukeneet riittävän tarkasti puhdistuspullon ja sokeripullon etikettejä. Hoitajat ovat myöntäneet erehtyneensä pullossa, mutta he eivät ole mielestään syyllistyneet rikokseen.

Se on kuitenkin selvää, että kyseessä oli erittäin vakava tilanne. Vauvat olisivat voineet kuolla Jorvissa sattuneessa potilasvahingossa, sanoo syyttäjä.

- Yksi näistä lapsista oli välittömässä hengenvaarassa ja hän oli pitkään sairaalahoidossa, sanoo kihlakunnansyyttäjä Tapio Mäkinen.

Jorvin sairaalassa on tehty muutoksia, jottei vastaavanlaisia virheitä enää sattuisi. Vastasyntyneiden osastolla ei käytetä enää ollenkaan puhdistusainetta, jota vahingossa vauvoille annettiin. Sokeriliuosainetta säilytetään nykyään ulkomuodoltaan sellaisessa paketissa, ettei sen uskota enää sekoittuvan muihin aineisiin.

Oikeudenkäynti kahta kätilöä ja yhtä lastenhoitajaa vastaan alkaa tammikuussa Espoon käräjäoikeudessa. Hoitajat jatkavat työskentyä entisissä tehtävissään Jorvin sairaalassa.