Markkinamyyjät kaipaavat pakkasta ja lunta

Myyjät eivät suinkaan ole tyytyväisiä lämpimään ja lumettomaan säähän. Vaikka työolosuhteet ovat mukavammat kuin pakkasessa, kauppa ei näillä keleillä oikein käy.

Kotimaa
Huopatossutkin odottelevat lunta ja pakkasia.YLE / Maija Tuunila

Kotkan kauppatorilla alkoi joulukuun ensimmäisenä päivänä vilske jo aamuviideltä. Myyjät rakensivat kuukausimarkkinoita pystyttelemällä kojuja ja laittamalla tuotteita esiin. Vaikka keli oli huomattavasti mukavampi kuin viime vuonna, myyjät eivät vaikuttaneet tyytyväisiltä.

- Viime vuonna näihin aikoihin värjöttelimme pakkasessa ja kahlasimme lumessa, mutta kauppa kävi huomattavasti paremmin, lappeenrantalainen rinkelikauppias Pullinen toteaa.

Samaa tuumailee talvivaatekauppias Sipiläinen Lahdesta.

- Kauppa ei yksinkertaisesti käy. Me myymme talvivaatteita, muun muassa villahousuja. Koko syksyn ajan kauppa on käynyt huonommin, koska on märkää ja pimeää.

- Eihän tässä auta kuin pienentää kuluja ja liikkua vähemmän!

Kotkalainen Taisto Luukkanen on ollut markkinamyyjänä jo lähes 30 vuotta. Hänen kojustaan löytyy käsineitä, lompakoita ja laukkuja.

- Lämmin ja lumeton sää on muuten ihan mukava, mutta asiakkaita käy huomattavasti vähemmän kuin kylmällä säällä. Toivoisin runsaasti lunta ja kovaa pakkasta. Sellainen kaksikymmentä astetta pakkasta olisi hyvä, Taisto Luukkanen nauraa.

Myös mikkeliläinen pölypussikauppias Timo Korkman on nähnyt sään vaikutuksen markkinamyyntiin.

- Kyllä sen huomaa, että varsinkin talvivaatteita ja joulutavaraa myyvillä käy vähemmän asiakkaita. Näihin aikoihin asiakas haluaa markkinoille joulun tunnelmaa. Eli pikku pakkanen ja lumi maahan, niin kauppa alkaa käydä!

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Maija Tuunila