1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kolikoiden ja mitalien valmistus

Avustusärjestöt keksivät uuden keräystavan – Suomen markat

Sotiemme veteraanien hyväksi on perustettu lipaskeräys, jossa Suomen markkakolikot ja -setelit otetaan vastaan Osuuspankkikonttoreissa. Myös Pelastusarmeijan Joulupatoihin kerätään markkoja. Vuodenvaihde on otollinen aika toimittaa markat eteenpäin, sillä markat vanhenevat helmikuun lopussa.

Kolikoiden ja mitalien valmistus
Kajaanissa Osuuspankin keräyslippaaseen oli tullut markkakeräyksen ensimmäisinä tunteina muutama kolikko. Sirkka Nikula työskentelee infopisteessä.
Kajaanissa Osuuspankin keräyslippaaseen oli tullut markkakeräyksen ensitunteina muutama kolikko. Sirkka Nikula työskentelee infopisteessä.Yle / Jouni Pilto

Sotiemme Veteraanit -keräyksen markkalippaat ilmestyivät lähes kaikkien Suomen Osuuspankkien tiskeille torstaina 1. joulukuuta. Lippaat on tarkoitus pitää pankkitiskeillä helmikuun loppuun asti.

Myös Pelastusarmeija alkaa kerätä markkoja valtakunnallisesti, kun Joulupadat tänäkin vuonna ilmestyvät katukuvaan joulun alla.

Suomen markat menettävät virallisen arvonsa 3 kuukauden päästä. Suomen Pankki ei sen jälkeen vaihda markkoja euroihin. Avustusjärjestöjenkin on vaihdettava keräämänsä markat euroihin siihen mennessä.

Veteraanien lippaaseen käyvät kaikki arvolliset markat

Arvollisia markkoja ovat vuodesta 1945 alkaen painetut markkasetelit, vuodesta 1990 alkaen lyödyt kolikot sekä vuoden 1985 jälkeen lyödyt juhlarahat. Keräävä taho ei ole erikseen tarkentanut, voiko markkaa pienemmätkin kolikot, kuten 50-penniset, pudottaa keräyslippaisiin.

Sotiemme Veteraanit -keräyksen varat käytetään sotaveteraanien, sotaveteraanien puolisoiden, veteraanien leskien ja sotaleskien tukemiseen. Keräystuotolla avustetaan Veteraanivastuu ry:n mukaan apuväline- ja lääkehankinnoissa ja kotien pienremonteissa sekä järjestetään virkistystoimintaa ja kuntoutusta.

Sotiemme veteraaneja on elossa lähes 50 000 ja heidän keski-ikänsä on 88 vuotta.

Keräyksestä vastaavan Veteraanivastuu ry:n mukaan kerättävistä varoista noin 80 prosenttia menee avustukseen ja 20 prosenttia varainhankinnan kuluihin.

Pelastusarmeija lahjoittaa niille, jotka kysyvät apua

Sirkka Paukku Pelastusarmeijan Päämajasta Helsingistä kertoo, että joulupatakeräyksessä kerättävät Suomen markat vaihdetaan Suomen Pankissa euroiksi, kun tulot on saatu kokoon Päämajaan.

Sirkka Paukku kertoo, että Pelastusarmeijan joulupadoista saatava nettotulo, myös markkakeräyksen tulo, jaetaan yksinäisille, varattomille ja perheellisille. Joulupatojen tulot jaetaan Pelastusarmeijan konttorien kautta joko avustuksina ja ostokortteina tukea hakeville.

Apua tarvitseva voi ottaa yhteyttä Pelastusarmeijan Päämajaan tai konttoreihin. Pelastusarmeija lähettää apua tarvittaessa myös postitse.

Pelastusarmeijan mukaan 3, 5 prosenttia joulupatojen tuotosta menee toiminnan kuluihin.

Lähteet: YLE Kainuu / Jouni Pilto

Lue seuraavaksi