1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. euro

Emeritusprofessori: Entiseen markkaan ei ole paluuta

Otsikoissa on povattu euroalueen hajoamista peräti 80 prosentin todennäköisyydellä. Markan mahdollisesta paluusta käydään parhaillaan vilkasta kahvipöytäkeskustelua. Taloustieteen emeritusprofessori Paavo Okon mielestä Suomen irtaantuminen eurovaluutasta on hyvin epätodennäköistä.

Kuva: Yle

- Parinkymmenen prosentin todennäköisyydellä joku maa lähtee, mutta Suomen lähtöä ja hajoamista sillä tavalla totaalisesti pidän erittäin epätodennäköisenä, sanoo emeritusprofessori Paavo Okko.

Okon mukaan ensimmäisenä mahdollisesti lähtisivät heikot maat, kuten Kreikka ja Portugali. Esimerkiksi Kreikka tarvitsisi kansantaloudellisesti drakman takaisin, koska se on osoittanut, ettei ilman valuuttakurssia pysty pitämään kilpailukykyään kunnossa.

- Tällaisen vahvan maan kuin Suomen siirtyminen pois eurosta ei olisi myöskään niin mullistavaa kuin maiden, jotka ovat heikoilla. Kriisistä huolimatta meillä ei ole maana tarvetta kaivata markkaa takaisin, miettii Paavo Okko.

Uuden markan pitäisi olla suurempi yksikkö

Suomen irtaantuminen eurosta ei merkitsisi paluuta vuoteen 2001.

- Vuoteen 2001 emme voi enää palata, mutta mikäli nyt teoreettisesti hajoaminen lähtisi liikkeelle, joutuisimme miettimään, millä muuntokurssilla markka palautetaan. Olisi kummallista, jos markka palautettaisiin 5,94-muuntokurssilla, jolla euroon mentiin. Hintatasot ovat kehittyneet sillä tavalla, että euron jäsenmaille ei olisi mielekästä käyttää vanhaa kurssia, toteaa Okko.

Emeritusprofessori epäilee paluuta pieneen rahayksikköön.

- Olemme tottuneet suureen euroon. Mikäli markka tulisi takaisin, sen voisi pitää vähän suurempana. Markasta pitäisi tulla myös kelluva valuutta. Kaikki valuutat, jotka otettaisiin takaisin, olisivat kelluvia ja niiden arvot alkaisivat vaihdella, kertoo Paavo Okko.

Jos euro lähtisi purkautumaan, epäselvää on, jääkö jäljelle kohtalaisen laaja euroalue vai vain pelkkä ydin.

- Itse pidän mahdollisena, että tapahtuu jokin järjestely, jolla heikoilla olevat maat voisivat lähteä eurosta, sanoo Okko.

EU:lla ei ole ohjeita eurosta luopumiseen

Keskustelu euron purkaantumisesta on vaikeaa, koska Euroopan unionin perussopimuksessa ei ole tilanteeseen toimintaohjetta. Ensisijainen näkymä Okon mielestä on se, että kovan kriisin pakottamina keksitään konstit, joilla euroalue pidetään koossa.

- Euroalueen tekemisestä ei ollut paljon kokemusta, mutta sitä tehtiin hartaasti monta vuotta. Siirtymisvaihe sujui hyvin, vaikka pelättiin suuria sekaannuksia. Mikäli eurosta päätetään luopua, uskon, että tekniikka siihen löytyy nopeasti, miettii Okko.