1. yle.fi
  2. Uutiset

Äänitaiteilija Simo Alitalo toi yhden aistin lisää kuvataiteeseen

Yksi kolmesta tämänvuotisesta valtion taidepalkinnosta on myönnetty turkulaiselle äänitaiteilijalle Simo Alitalolle. Hän tekee ääni-installaatioita, tilateoksia ja radiotaidetta. Muut taidepalkitut ovat taiteilija Vesa-Matti Loiri ja Kankaanpäässä perustettu kuvataiteilijoiden yhdistys T.E.H.D.A.S. ry.

ääni
Simo Alitalo on ääni- ja mediataiteilija.
Simo Alitalo on ääni- ja mediataiteilija.YLE

Simo Alitalo (s. 1954) on tehnyt ääniteoksia muun muassa galleriatilaan. Hän on tehnyt äänimaisemista myös sävellyksiä.

– Alitalon galleriatilaan tarkoitetut veistosmaiset ääniteokset leikittelevät usein kuulokokemuksen ja äänen erityispiirteillä, taiteen keskustoimikunta luonnehtii perusteluissaan.

Millaisia ääniä haluamme elämäämme?

Näin Alitalon työskentelyä kuvataan miehen Facebook-ryhmän sivulla:

– Alitalo puhuu kuuntelemisen puolesta ja pyrkii töillään herkistämään kuulijansa ympäröiville äänimaailmoille. Hän on esitellyt omien töidensä lisäksi myös muiden äänitaiteilijoiden töitä ja toiminut äänitaiteen puolestapuhujana Suomessa.

– Hän on viritellyt myös keskustelua suomalaisesta äänimaisemasta - minkälaisia äänimaailmoja haluamme elämäämme, mitä kuulemme kun katselemme suomalaista maisemaa?

Aurajoki soi kulttuurivuoden kunniaksi

Turun kulttuuripääkaupunkivuoden yhteydessä Alitalo oli taiteellisena suunnittelijana Suomen Akustisen Ekologian Seuran hankkeessa Turku kuuntelee. Hän toteutti kulttuuripääkaupunkisäätiön tilaustyönä Aurajokisinfonian juhlavuoden avajaisiin tammikuussa 2011. Sinfonia sai toisen esityksen toukokuussa 2011.

Alitalon ääni-installaatioita on ollut esillä Suomen lisäksi useissa Euroopan maissa sekä Australiassa, Kanadassa, Uudessa Seelannissa ja Yhdysvalloissa.

Keskustoimikunnan mukaan Alitalo on tehnyt merkittävää työtä äänilähtöisen taiteen esille tuomiseksi. Hän on lisäksi tuonut suomalaiseen kuvataiteeseen yhden aistin lisää, kerrotaan palkintoperusteissa.

The Collection museo Lincolnissa, Itäisessä Englannissa tilasi tänä vuonna Alitalolta mittavan 16-kanavaisen ääniteoksen Carta de Ausuculto. Teos oli äänimuotokuva Lincolnin lähistöllä entisöitävästä muinaisesta lehmuslehdosta. Alitalo äänitti metsän äänimaisemaa kolmen kuukauden residenssissä keväällä, kesällä ja syksyllä 2010. Residenssi oli osa Lontoon 2012 Olympialaisten kansainvälistä kulttuuri- ja taideohjelmaa.

Valtion taidepalkinnot ovat suuruudeltaan 15 000 euroa, ja ne jakoi kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki torstaina Helsingissä.Taiteen keskustoimikunnan myöntämät palkinnot ovat tunnustuksia kolmen viimeksi kuluneen vuoden aikana tehdystä ansiokkaasta taiteellisesta työstä tai pitkäaikaisesta ja merkityksellisestä taiteellisesta toiminnasta.

Lähteet: YLE Turku

Lue seuraavaksi