Niina Naukkarisen kahvi maustetaan kanelilla

Barista Niina Naukkarinen maustaa joulukahvinsa hunajalla, kanelilla ja muskottipähkinällä. Myös koti-barista voi tehdä kahvihetkestään nautinnollisen rentoutumishetken oikein opein.

kahvi
Barista Niina Naukkarinen tekee maistuvat espressot kahvikoneella.
Barista Niina Naukkarinen taitaa kahvijuomien salat.YLE / Sari Selin

Barista on kahvin ammattilainen, joka loihtii espressot, cappuccinot ja maustekahvit sulavin kädenliikkein asiakkaan pöytään. Mikkeliläinen Niina Naukkarinen hurahti kahviin työpaikallaan Ramin konditoriassa Mikkelissä uuden kahvikoneen myötä. Siitä alkoi seikkailu kahvin makujen ja tuoksujen maailmaan.

- Kahvihetkessä tärkeintä on maku, mutta puoli nautintoa on se, miltä kahvi näyttää. Cappuccinon koristeeksi samettisesta maitovaahdosta voi pinnalle muotoilla sydämiä, lehdyköitä ja esimerkiksi aaltoja. Makuun vaikuttavat kahvipapujen lisäksi oikea tekotapa, lämpötila, kunnon työvälineet ja välineiden puhtaus.

Suomalaiset ovat tunnetusti kahvikansaa ja tottuneita suodatinkahvin juojia. Nyt suodatinkahvi tekee paluutaan myös muualla maailmalla.

- Maailmalla ja meillä suositaan nyt simppeleitä makuja. Suomalaisten kestosuosikkina on edelleen lattejuomat, jotka ovat cappuccinoon verrattuna mukavan mietoja juomia. Oma suosikkini on cappuccino tuplaespressolla. Joskus on kiva vaihtaa kahvin alkuperämaata, sillä jokaisella laadulla on oma makuvivahteensa.

Hyvän suodatinkahvi vaatii oman vesikannun

Hyvän suodatinkahvin perustana on raikas kylmä vesi, joka kaadetaan kahvinkeittimen vesisäiliöön omalla vesikannulla. Suodatinpussiin lisätään oikea määrä kahvia ja kahvin pinta tasoitetaan varovasti.

- Kun kahvi on valunut kahvipannuun, odotetaan vielä viisi minuuttia. Lopuksi sekoitetaan ja sitten nautitaan. Jos haluaa tehdä suodatinkahvista mausteisia juomia, sekin onnistuu. Itse kyllä keittäisin pressopannulla tummapaahtoista kahvia maustekahviin maun takia.

Niina Naukkarinen sai valtakunnallista mainetta omalla kahvijuomallaan, jossa makuhermoja kutkuteltiin Ceisha-suklaan, maidon ja espresson liitolla. Nyt barista on äitiyslomalla, mutta tuntosarvet ovat viriteltynä.

- Jokaisella baristalla on oma kädenjälkensä. Baristan on myös koko ajan seurattava uusia tuulia, jotta tietää, mitkä maut maailmalla ovat suosittuja. Ja uusia makunautintoja testataan aina työkavereilla, nauraa kahviin hurahtanut ammattilainen.

Lähteet: YLE Etelä-Savo