Rönni on monen rakkaustarinan alkupiste

Kun 50-vuotiaan Rönnin tanssilavan historiaa alettiin laittaa kansiin, saivat tarinoiden kerääjät kuulla toinen toistaan hauskempia anekdootteja vuosien varrelta. Mukaan mahtui perinteiseen lavatyyliin myös roppakaupalla romantiikkaa.

tanssilavat
Kuva "Huvin vuoksi - Rönnin lavan 50 ensimmäistä vuotta" -kirjasta
Kirjan kansikuvassa eletään 60-lukua Rönnin lavalla.Rönnin lavan historiikki

Oriveden maineikkaan Rönnin lavan tähänastisen historian kirjoittaminen on lavaa pyörittävän Tapio Valveen mielestä kulttuuriteko. Samalla kun kerrotuksi tulevat yhden lavan tarinat, saadaan kelpo katsaus koko tanssilavakulttuuriin Suomessa.

- Ajat ovat muuttuneet. Sotien jälkeen ihmiset hakeutuivat tansseihin jonkinlaisen läheisyyden ja kontaktin takia. Uudet tuttavuudet tulivat tarpeeseen. Nykyään meno on tekniikkapainotteisempaa. Tanssilavoille tullaan urheilemaan, näyttämään taitoja ja tanssimaan koko ilta saman parin kanssa, Valve tiivistää.

Perjantaina julkaistavan historiikin Huvin vuoksi - Rönnin lavan 50 ensimmäistä vuotta sivuilta välittyvät ujot katseet ja yhteiset kotimatkat. Moni löysi tanssilavalta elämänkumppaninsa.

- Lavaan liittyy kaikenlaisia tarinoita rakkauden alkamisesta. Eräskin mies kertoi olleensa vain saattamassa sukulaistyttöjä tansseihin ja nojailleensa sitten odottamassa alueen ulkopuolella. Yhtäkkiä joku huusi aidan toiselta puolelta, että äkkiä aidan yli, nyt ei kukaan katso. Hetken mielijohteesta nuorukainen kiipesi pummilla sisään, ja samana iltana hän kohtasi tansseissa sydämensä valitun, Valve hymyilee.

Lehmät villiintyivät torvimusiikista

Pelkkää siirappia ei sivuilta valu. Mukaan on mahtunut monta hauskaa tarinaa esimerkiksi keikalta karanneista muusikoista ja "Hämeen Las Vegasista".

Jotain oli jätettävä liian laajaksi leviävästä historiankirjasta poiskin, Tapio Valve harmittelee.

- Valitettavasti esimerkiksi hauska juttu naapurin lehmistä jäi pois. Tarina kertoo, että kerran lehmät viipottivat laitumellaan lavalle päin sieltä kuuluvan äänen perässä. Ossi Runne siellä viritteli trumpettiaan. Myöhemmin Runne kertoi, ettei hänellä koskaan ole ollut yhtä keskittynyttä yleisöä.

Lähteet: YLE Tampere / Anna Sirén