Teatteriesitystä ei peruta herkästi pikkujoulukaudella

Pikkujoulukausi on juuri nyt kuumimmillaan ja teatterissakin näytelmiä vedetään täysille katsomoille. Sairastapauksen sattuessakin esitysten peruuttamista vältetään kaikin keinoin ja tuuraajia värvätään vaikka ohjaajista.

teatteritaide
Kari J. Ristolainen on Viulunsoittaja Katolla-musikaalin päähenkilö Tevje.
YLE

Näyttelijän tuuraaminen teatteriesityksessä on haaste, joka täytyy ottaa vastaan jos näyttelijä sairastuu ja esitystä ei haluta perua. Perjantaina Oulun kaupunginteatterissa näyttämölle hyppää Viulunsoittaja katolla -musikaalin ohjaaja Leena Salonen.

Edellisen kerran Salonen nähtiin Oulussa paikkausroolissa vuonna 1995. Salosen ohjaama Viulunsoittaja katolla sai ensi-iltansa jo helmikuussa, joten mieleenpalautus vaati kovaa työtä.

- Onhan näissä aina paljon opiskelemista ja tässä mieheni kuulustelee kaiken päivää tätä roolia, jossa on yhtä ja toista puhumista, ohjaaja Leena Salonen nauraa.

Apuna Leena Salosella on myös näytelmän DVD, josta selviää näyttämölle tulemiset ja menemiset. Mutta varsinaisesti ohjaaja ei pyri imitoimaan roolin vakituisen näyttelijän työtä vaan pyrkii tekemään roolin omilla vahvuuksillaan.

Ohjaajan mukaan näytelmillä on taipumus ajan saatossa hakea muotoa sekä kypsyä ja siksi se ei voi olla yksi yhteen sama, mikä ensi-illassa aikoinaan on nähty.

- Ei se tietysti voi olla sama. Mutta meillä on ollut Viulunsoittajasta jo monta piakkausta ja paikkaajat ovat selvinneet tavattoman hyvin Leena Salonen korostaa.

- Jokainen näyttelijä, joka tekee tätä roolia, on varmasti erilainen. Se lähtee aina kuitenkin siitä omasta hahmosta ja omasta imagosta.

Leena Salonen nähdään paikkaus roolissa Oulun kaupunginteatterissa Viulunsoittaja katolla -musikaalissa 2.-10.12.

Kaupunginteatterin näyttelijän sairastapauksesta huolimatta kaikki näytökset on saatu teatterissa pelastettua. Sotahevosen esityksiin paikkaajiksi on saatu 1.12. esitykseen Mari Turunen ja 3.12. esitykseen Riitta Toropainen, joka tuuraa esiintyy myös näytelmässä Viiru ja Pesonen.

Lähteet: YLE Oulu