1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. asuntotuotanto

Helsinki lieventämässä asuntorakentamisen neliösääntöä

Helsingin asuntorakentamista ohjaava 75 neliön keskipinta-alavaatimus on viime vuosina herättänyt runsaasti vastustusta. Neliösäännön sijasta huomio halutaan kääntää huoneiden lukumäärään. Tavoite säilyy kuitenkin ennallaan eli siinä, että kerrostaloissa riittäisi perheasuntoja.

Kuva: YLE

Helsingin asuntopula on sen suuruusluokan ongelma, että mielipiteet sen hoitamisesta törmäilevät toisiinsa, minkä esimerkiksi uudisrakentamisen 75 neliön säännöstä käyty vääntö osoittaa.

Helsingin kaupunkisuunnittelusta ja kaavoituksesta vastaava apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä (sd.) puolustaa neliösääntöä.

- Se on voimassa eräissä kaavoissa ja tontinluovutusohjeissa, ja niistä luonnollisesti pidämme kiinni. On syytä huomauttaa, että asuntomarkkinoilla toimijoilla on omat taloudelliset intressinsä.

Kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja Lasse Männistö (kok.) katsoo asiaa toisin.

- Elämme markkinataloudessa, emme enää suunnitelmataloudessa. Se ei ole toimivin tapa ohjata rakentamista, että pakotetaan rakentamaan tietyn kokoista asuntokantaa, jolloin pakotetaan rakentamaan myös tietyn hintaista asuntokantaa, koska asunnon koko toki vaikuttaa myös hintaan.

Neliösääntöön on nyt valmisteilla muunnelma, jossa huomiota kiinnitettäisiinkin koon sijasta enemmän asuntojen rakenteeseen eli huonelukuun. Kaiken takana on edelleen se, että helsinkiläisissä kerrostaloissa olisi tarjolla perheasuntoja.

Helsingin kaupunginvaltuusto saa uuden maankäytön ja asumisen ohjelman käsiteltäväkseen ensi huhtikuussa.