1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talonvaltaus

Werstaalla muistellaan Kauppahallin valtausta

Tampereen työväenmuseo Werstaassa avautuu perjantaina näyttely Kauppahallin virastotalon valtauksesta. Varsinaisen valtauksen lisäksi näyttely käsittelee myös sen seurauksia: Tampereen tapahtumat vaikuttivat osaltaan koko vihreän liikkeen syntyyn.

Ihmiset osoittavat mieltä poliiseille, jotka vievät pois talonvaltaajia. Kuva: YLE

Tampereen kauppahallin virastotalo vallattiin elokuussa 1981 purkamisuhan takia. Vuonna 1901 valmistuneen talon kohtalosta oli väännetty kättä 1970-luvulta lähtien.

Virastotalon puolesta nousi laaja kansanliike, ja talo vallattiin.

Narun päässä ruokaa ja radio

Kauppahallin virastotaloa valtaamassa ollut Kauko Tuovinen muistaa tilanteesta uutuudenviehätyksen.

- Ei kellään ollut entuudestaan kokemusta talonvaltauksesta, ei nuorilla ympäristöihmisillä eikä vanhoilla vasemmistoradikaaleillakaan.

Taloon mentiin heppoisin eväin.

- Luulen, että olin ainoa joka oli vähän valmistautunut. Minulla oli mukana esimerkiksi narua, joiden avulla saimme nostettua ruokaa kadulta sisälle. Ei talossa oikein ollut muuta puuhaa kuin istua seinustalla tai kiskoa sisään ystävällisten tätien meille ostamaa ruokaa. Joku hankki meille jopa matkaradion, josta sitten kuuntelimme uutisia talonvaltaajista, Tuovinen nauraa.

Yksi valtaus pelasti monta taloa

Aktivistien liikehdintä johti tulokseen: virastotalo päätettiin säilyttää. Voittaminen oli hienoa, myöntää Kauko Tuovinen.

- Muistan, että talon kivijalassa oli kahvila. Menin sinne ylpeänä sisälle ja meinasin kuuluttaa, että minä olen pelastanut tämän talon. Vieläkin tunnen ylpeyttä aina ohi mennessäni.

1980-luvulla suhtautuminen vanhoihin rakennuksiin muuttui. Pankit ja muut taloja omistavat tahot eivät halunneet imagohaittoja.

- Yhdellä valtauksella pelastettiin monta vanhaa taloa, uskoo Tuovinen, jossa Tampereen nykysuunnitelmat tornihotelleineen ja tunneleineen herättävät yhä vanhaa kapinamieltä.

Kansalaistoiminta virisi valtauksesta

Vaikka Tampereen Kauppahallin virastotalon valtaus oli ohi muutamassa tunnissa, tapahtumalla oli suuri vaikutus kansalaistoimintaan.

Koijärviliike synnytti Suomeen vihreän liikkeen ja Kauppahallin virastotalon kansalaisliike puolestaan tamperelaisen vihreän liikkeen.

Tamperelainen ympäristöliike järjestäytyi vuonna 1985 Vastedes ry:ksi. Sama yhdistys vastaa Werstaalla nyt nähtävästä näyttelystä, joka on esillä kokeilevan museotoiminnan tilassa Komuutissa.