1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Juankoski

Kelkkareitit voivat mennä uusiksi

Koillis-Savoon, Kuopioon ja Siilinjärvelle suunniteltu moottorikelkkareitistö saattaa mennä uusiksi, jos reitistön valmistelussa mukana ollut Juankoski vetäytyy hankkeesta. Juankoskella reitistölle on pyritty saamaan maanomistajien hyväksyntä. Vastustus on kuitenkin niin suurta, että kaupungin on ryhdyttävä pakkotoimiin tai jätettävä rakentaminen kokonaan. Juankosken poisjäänti aiheuttaisi koko reitistöön merkittävän katkoksen.

Kuva: YLE / Timo Heikura

Juankoskella muutamat maanomistajat eivät halua reittejä mailleen mistään hinnasta. Vastustuksen takia Juankosken kaupunki päätti taannoin, ettei kelkkareittien rakentamisessa ryhdytä pakkotoimiin vaan reiteille on oltava maanomistajan hyväksyntä.

Alkusyksystä kaupunki järjesti maanomistajille lisäkuulemisen, ja sen perusteella on selvää, että ilman pakkotoimia reitistö jää tekemättä.

- Kaupunginhallitus linjasi viimeksi melko tiukasti, että reittitoimituksiin ei lähdetä vaan reitit rakennetaan, jos maanomistajat ne hyväksyvät. Nyt täytyy katsoa, onko kaupunginhallitus vielä samoilla linjoilla, sanoo kaupunginjohtaja Petri Kangasperko Juankoskelta.

Asiassa suurinta päätösvaltaa Juankoskella käyttää kaupunginhallitus ja se puntaroi jo maanantaina, lähdetäänkö pakkotoimiin sittenkin vai jääkö Koillis-Savoon, Kuopioon ja Siilinjärvelle suunniteltuun reitistöön Juankosken kokoinen aukko. Jos jää, hanketta vastustavat maanomistajat saavat selkävoiton ja hanketta vetävä Kuopion kaupunki puolestaan joutuu piirtämään reittikartat uusiksi.

- Juankosken jääminen pois aiheuttaisi merkittävän katkoksen reitistöön ja viivästyttäisi rakentamista selvästi. Arvioimme tarkemmat vaikutukset hankkeelle sen jälkeen, jos Juankoski päättää jäädä siitä sivuun, sanoo palvelualuejohtaja Pekka Vähäkangas Kuopion kaupungilta.

Moottorikelkkareittien puimista jatketaan myös oikeudessa: Kuopion hallinto-oikeudessa on tälläkin hetkellä vireillä kymmenkunta reittejä koskevaa valitusta Juankoskelta, Nilsiästä ja Kiuruvedeltä.

Kuopion hallinto-oikeus antoi keskiviikkona ratkaisunsa yhdestä valituksesta, joka koski Juankosken kaupunginhallituksen viime tammikuussa tekemää päätöstä hyväksyä aiesopimus moottorikelkkareittien virallistamiseen ja rakentamiseen osallistumisesta. Hallinto-oikeus jätti valituksen tutkimatta.