Kiina kaipaa lahtelaista ympäristötietoa

Kiinalaisten Lahteen perustama innovaatiokeskus etsii osaamista esimerkiksi vesistöjen saasteongelmiin. Nopeasti teollistuvan Wuxin kaupungin keskus aloitti toimintansa Lahden tiede- ja yrityspuistossa lokakuun alussa.

Wuxi (Kiina)
Hui Nan Lahden tiede- ja yrityspuistossa.
YLE / Laura Mäkiniemi

Niemenkadun tiede- ja yrityspuistossa aloittaneen innovaatiokeskuksen kiinalaiselle vetäjälle Lahden seutu on tuttua jo ennestään. Hui Nan teki opintojaan Lahdessa ja väitteli täällä ympäristöekologiasta.

- Ohjaajani Kiinassa ehdotti, että tulisin Lahteen. Viihdyin hyvin ja jäin tänne.

Kiinan Wuxin kaupungin innovaatiokeskus on vielä Lahdessa alkutekijöissään. Ensi vuoden puolella väkeä on tarkoitus saada Niemenkadun seinien suojiin lisää. Hui Nan huomauttaa, että lahtelainen ympäristöteknologian osaaminen on maailmallakin tunnettua.

- Meille kaupunkien välinen kumppanuus on tärkeää. Ensin on tarkoitus luoda pohjaa yhteistyölle ja sitten vähitellen avata mahdollisuuksia suomalaisille yrityksille.

Mari Pantsar-Kallio Lahden tiede- ja yrityspuistosta kertoo, että Kiina-yhteistyö on jo herättänyt kiinnostusta paikallisissa yrityksissä.

- Olemme saaneet todella paljon kyselyitä Lahden ja muidenkin alueiden yrityksiltä, laskin että yhteydenottoja on tullut yli 20. Jo nyt olemme saaneet avatuksi Wuxiin ovia meidän partnereillemme ja yrityksille.

Hui Nanille vesistö on tärkein

Vesistön saastuminen on Hui Nanin mukaan Wuxin miljoonakaupunkialueen suurin ongelma. Ympäristönsuojelu ei ole pysynyt nopeasti kasvavan talouden ja teollisuuden kelkassa.

- Wuxin kaupunki sijaitsee vesistön äärellä. Haluamme korjata saastumisen aiheuttamia vaurioita.

Pantsar-Kallio huomauttaa, että sellaisenaan suomalaista ympäristöteknologiaa ei aina voi viedä muualle.

- Jos esimerkiksi Vesijärven ympäristötyötä ajatellaan Kiinaan, teknologia ei välttämättä istu sellaisenaan. Kiinassa on järvissä erilaisia haitta-aineita ja saasteita.

Bisnes ja kaupanteko eivät kuitenkaan ole ensimmäiset vientiartikkelit, joita Hui Nan haluaa Lahdesta Wuxiin viedä.

- Kauppa on vain yksi osa yhteistyötä. Emme halua lähteä liikkelle niin, että ryhdymme heti myymään. Tiede ja tutkimus ovat myös keskeisiä.

Wuxista Lahden 12. ystävyyskaupunki

Yhteistyökumppanuudessa kiinalaisille on olennaista, että Lahdesta tulee Wuxin ystävyyskaupunki.

Lahden yhteyssihteerin Ulla Heijarin mukaan ystävyyskaupunkisopimus on enää muodollista allekirjoitusta vaille valmis.

- Wuxin ystävyyskaupunkisopimus perustuu erityisesti liike-elämän tarpeisiin. Vaikka muita ystävyyskaupunkisuhteita ei enää pidetä yllä niin tiuhaan, ovat nämä suhteet Kiinalle tärkeitä.

Lahdella on Kiinassa myös toinen ystävyyskaupunki, Deyang.

Lähteet: YLE Lahti